"Mitä ankarampaa kilpailu on sitä parempi se on asiakkaille ja veronmaksajille."

Ylen tämänpäiväinen Talousprofessorit evästävät hallitusta: Palvelusetelit valinnanvapauden ytimeen on tärkeä kirjoitus, sillä se kuvaa alle puoleen sivuun sen, miten valinnanvapaus kannattaa toteuttaa tulevassa sote-mallissa:

"Ehdotamme mallia, jossa hoidoista päättävä henkilökunta, kuten lääkärit ja sairaanhoitajat, pidettäisiin julkisen sektorin palveluksessa eli jatkossa maakunnan palkkalistoilla.

Asiakas menisi siis valittamaan vaivojaan virkamiesvastuulla toimivalle lääkärille.

– Kun tiettyä hoitoa sitten tarvitaan, olipa se sitten korvien tähystys, olkapääleikkaus tai viisi fysioterapiakäyntiä, lääkäri antaisikin asiakkaalle palvelusetelin. Asiakas voisi itse valita hoidattaako vaivansa maakunnan vai yksityisen omistuksessa olevalla palveluntarjoajalla.

Vielä nykyään palveluseteliä käytetään erittäin vähän, koska kunnat eivät sitä juuri tarjoa tai asiakkaat eivät sitä tunne. Jatkossa palveluseteliä pitäisi talousprofessoreiden mielestä siis käyttää aktiivisesti muuhunkin kuin leikkausjonojen purkuun.

Palvelusetelin yleistyminen avaisi markkinoita palvelutuotannolle."

Terveydenhuolto on pakostakin julkisen ja yksityisen sektorin solmukohdassa, ja ylläoleva ehdotus on mielestäni paras tähän saakka esitetty kompromissi tuon solmun aukaisemiseen. On olennaista tiedostaa, että toisin kuin artikkelin talousprofessorien osalta, valtaosa keskustelusta aiheen tiimoilta on raskaasti ideologista.

Kirjoitus ottaa kantaa myös maakuntauudistukseen – olen itse sitä mieltä, että sotesoppa kannattaa toteuttaa ilman maakuntauudistusta, mutta jos maakuntauudistus toteutetaan, kannatan verotusoikeutta maakunnille, kaavoituksen siirtoa kunnilta maakunnille, sekä suurten infrahankkeiden siirtoa valtiolta maakunnille.

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen Helsingin piirin puheenjohtaja, jonka mielestä palvelusetelit ovat ratkaisu moneen ongelmaan.

***

Aikaisempia kirjoituksiani aiheesta palvelusetelit:

http://amosahola.puheenvuoro.uusisuomi.fi/234169-case-servea-palvelusete…

http://amosahola.puheenvuoro.uusisuomi.fi/226313-kuka-saa-kilpailuttaa-k…

AmosAhola

Olen 38-vuotias ohjelmistotuotannon diplomi-insinööri, jolla on takana 10 vuotta suomalaisessa teollisuuskonsernissa sekä parissa ohjelmistostartupissa. Viimeisten hallitusten kyvyttömyys vähentää työttömyyttä muuten kuin julkissektorille työllistämällä sai minut mukaan politiikkaan ja Liberaalipuolueen aktiivijäseneksi. Suomi on todella syvällä suossa, ja ihmettä ei ole varaa enää odottaa. Liberaalipuolueen Helsingin piirijärjestön puheenjohtaja, varavaltuutettu: amos.ahola@liberaalipuolue.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu