Kolme ehdotusta terroririskin pienentämiseksi

Kirjoitin toissapäivänä, että terroriin ei ole helppoja ratkaisuja. Vaikeita ratkaisuja mielessäni on, ja nostan ne nyt pöydälle keskusteltavaksi, disclaimerilla että nämä ovat vasta aihioita, enkä ole varma niiden toimivuudesta ja/tai inhimillisyydestä – yhdelläkään näistä ei ole Liberaalipuolueen kanssa mitään tekemistä, vaan ne edustavat yksityisajatteluani:

1)Vastaanottokeskusten työmarkkinat & työmarkkinoiden vapauttaminen (Malli USA)

Uskon vahvasti, että radikalisoitumisen kannalta integroituminen yhteiskuntaan on paras lääke, ja paras tapa integroitua yhteiskuntaan on työ.

Ehdotan valtakunnanlaajuista ja systemaattista mekanismia, jolla vastaanottokeskuksista voi mikä tahansa taho palkata työvoimaa omiin tilapäisiin tarpeisiinsa ilman nykyistä työllistämisen byrokratiaa, niin että palkanmaksu kulkee vastaanottokeskuksen kautta. Tämän lisäksi työllistäminen voisi tapahtua ilman valtaosaa sivukuluista, sillä koska työntekijät eivät ole oikeutettuja esim. eläketurvaan, joten ei ole syytä miksi kyseistä sivukulua pitäisi työstä periä.

Käytännössä mekanismi toimisi niin, että työvoimaa tarvitseva taho lähettää työtarjouksen (työn sisältö ja ajanjakso, tekijöiden määrä, tarjottu palkka) vastaanottokeskukselle, joka esittää tarjouksen eteenpäin VOK:in asukkaille. Jos halukkaita löytyy, niin kättä päälle ja hommiin.

Käytännön mieleen tulevia tarpeita johon tämä soveltuu ovat esim. siivous, puutarha- ja metsätyöt, jotkut maanrakennustyöt jne.

Jos ehdotus herättää pelkoja esim. halpatyömarkkinoista, niin aloitetaan edes siitä, että työlupaa ei vaadita (Yle 22.9.2016), ja jatketaan siitä työmarkkinoiden vapauttamista.

2)Turvapaikanhakijoiden ja pakolaisten keskinäinen luottamusrekisteri (Malli Itä-Saksa)

Euroopan terrori-iskuja tehneitä yhdistää käsittääkseni se, että he ovat integroituneet huonosti sekä kohdemaan yhteiskuntaan, että muihin samassa asemassa kanssaan oleviin. Turun puukotusten tapauksessa tekijästä oli poliisille annettu vihje (IS 21.8.2017), mutta vihjeiden ja formaalisti tarkkailtavien suuren määrän takia minkäänlaisiin toimiin ei ryhdytty.

Vihje oli tullut joltakin, joka tiesi paremmin (todennäköisesti toiselta turvapaikanhakijalta), mutta poliisilla ei ollut käytössään riittävästi dataa, jotta tämä olisi voitu validoida.

Dataa saataisiin valtavasti lisää sillä, jos maassa olevilla päätöstä odottavilla olisi mahdollisuus listata kaikki heidän luottotuttunsa ja ystävänsä rekisteriin – huonosti muihin integroituneet näkyisivät datassa, ja toisaalta radikalisoitumassa olevat tahot menettäisivät luottonsa, kun moni heidän tuttunsa poistaisi heidät listaltaan. 

Mikään muutos datassa ei automaattisesti johtaisi mihinkään toimiin, mutta se parantaisi merkittävästi poliisin ja maahanmuuttoviranomaisten päätöksentekokykyä.

Koska tämä ratkaisu on todellakin mallia Stasi, sen mielekkyydestä ja toteuttamiskelpoisuudesta on syytä keskustella asianomaisten, eli maahanmuuttajayhdistysten kesken. 

3)Riskiryhmän, eli 18-25 vuotiaiden nuorten miesten aseeton palvelus (Malli Sparta)

Kolmas ja toistaiseksi viimeinen ehdotukseni on todennäköisesti jonkun kansainvälisen sopimusten vastainen, mutta en nyt anna sen häiritä keskustelua – riskiryhmään kuuluvat maahantulijat voitaisiin sijoittaa aseettomaan palvelukseen vastaanottokeskusten sijaan. Uskon että integroitumismielessä vuosi suomalaisten kanssa tuvassa tekee terää.

Näkisin että asevelvollisuuden voisi välttää työllistymällä, joka olisi edelleen ensisijainen ja paras integroitumisen metodi.

 

Jokainen näistä kolmesta ratkaisusta vähentävät uskoakseni terrorin uhkaa enemmän kuin hallituksen kaavaileva tiedustelulaki (Yle 21.08.2017), jota en kuitenkaan oikoseltaan vastusta, olettaen että se ei pidä sisällään ns. massavalvontaa.

 

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen Helsingin piirin puheenjohtaja, joka ei kannata lopullisia ratkaisuja.

AmosAhola

Olen 38-vuotias ohjelmistotuotannon diplomi-insinööri, jolla on takana 10 vuotta suomalaisessa teollisuuskonsernissa sekä parissa ohjelmistostartupissa. Viimeisten hallitusten kyvyttömyys vähentää työttömyyttä muuten kuin julkissektorille työllistämällä sai minut mukaan politiikkaan ja Liberaalipuolueen aktiivijäseneksi. Suomi on todella syvällä suossa, ja ihmettä ei ole varaa enää odottaa. Liberaalipuolueen Helsingin piirijärjestön puheenjohtaja, varavaltuutettu: amos.ahola@liberaalipuolue.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu