Elämää Mauritaniassa

Kilometrin silta piskuiseen saareen ja hulppea valtatie metsässä – nämä ovat siltarumpupolitiikan kauneimpia kukkasia (HS 30.8.2017) palautti mieleen mainion Hollannissa rakennettiin 150 000 euron silta oraville (IS 12.11.2016), jossa Haagin pormestari vakuuttaa:

"Hän painotti, ettei silta maksanut kaupungille mitään, vaan rahat tulivat veronmaksajilta."

Tästä on kyse suomalaisessakin siltarumpupolitiikassa – poliitikkojen kannattaa äänien toivossa ohjata valtion rahaa omaan kuntaan aina kun mahdollista on, aivan sama vaikka investointien takaisinmaksuaika olisi vuosisata.

Haagin pormestari ei äänestäjiensä pelossa olisi kaupungin rahoilla olisi rakentanut oravasiltaa, eikä Norrback olisi rakennuttanut Raippaluodon siltaa Pohjanmaan maakunnan rahoilla – juuri tästä syystä valtion tuet tulisi minimoida (AA 31.12.2016), ja siirtää mahdollisimman paljon menoja kuntien (AA 8.10.2016) ja maakuntien (AA 27.8.2017) harteille, toki alentaen valtionverotusta saman verran.

En tiedä löytyykö yhteiskuntatieteestä (tai taloustieteestä) tälle virallista teoriaa, mutta kyse on siitä, että mitä kauempana tai useamman väliportaan päässä lystin maksajasta raha käytetään, sitä suurempia summia tötöillään tai kähmitään kotiin päin (nämä ovat käytännössä synonyymeja).

Hypoteesin paikkansapitävyyttä voi tarkastella tutkimalla EU:ta (BBC 5.11.2014), jossa tötöily on miljardiluokkaa vuodessa.

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen Helsingin piirin puheenjohtaja ja varavaltuutettu, jonka mielestä pekkarointi on maanpetos.

 

Muita kirjoituksiani aiheesta:

Kuntien kilpailu valtion rahoilla pitää lopettaa

Perustuslakioppineella on mökki saaressa

AmosAhola

Olen 38-vuotias ohjelmistotuotannon diplomi-insinööri, jolla on takana 10 vuotta suomalaisessa teollisuuskonsernissa sekä parissa ohjelmistostartupissa. Viimeisten hallitusten kyvyttömyys vähentää työttömyyttä muuten kuin julkissektorille työllistämällä sai minut mukaan politiikkaan ja Liberaalipuolueen aktiivijäseneksi. Suomi on todella syvällä suossa, ja ihmettä ei ole varaa enää odottaa. Liberaalipuolueen Helsingin piirijärjestön puheenjohtaja, varavaltuutettu: amos.ahola@liberaalipuolue.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu