Jokaiseen julkiseen virkaan pitää valita pätevin

Poliittiset virkanimitykset eivät ole kadonneet mihinkään, vaikka Juha Sipilä niin lupasikin – pian selviää, painaako poliittinen tausta yhä enemmän kuin pätevyys (HS 9.9.2017) on hyvää journalismia, ja nostaa taas kerran esiin Suomen kannalta kohtalonkysymyksen:

Palkataanko yhteiskunnan kannalta tärkeimpiin virkoihin henkilöitä, jotka ammattitaidollaan pyrkivät huolehtimaan koko maan edusta kansainvälisessä kilpailussa, vai palkataanko näihin virkoihin henkilöitä jotka parhaansa mukaan pyrkivät samaan?

Jälkimmäinen on ns. maan tapaa, ja Hesari hyvin nostaa esille, että muissa Euroopan maissa ei olla niin tyhmiä (tai ahneita), että tärkeisiin neuvottelupöytiin päästetään maallikoita, tai mikä pahempaa, poliittisen idealogiansa vankeja.

Tästä oli aikoinaan huolissaan myös rikos- ja prosessioikeuden professori Pekka Viljanen, jonka mukaan maan tavan mahdollistaa perustuslain lause "ilman hyväksyttävää syytä" (Yle 13.1.2012), mutta jonka tuomioistuimet voisivat halutessaan haastaa, jos rohkeus riittäisi.

Helsingin Sanomien artikkeli kertoo, että: " Oppositiossa poliitikot ovat lupailleet ”uutta poliittista kulttuuria” ja arvostelleet nimityksiä."

Tämä on Suomen poliittisella kentällä ollut valitettavasti totta, ja riskin tiedostaen laatiessamme Liberaalipuolueen puolueohjelmaa kirjasimme mukaan lauseen:

"Jokaiseen julkiseen virkaan pitää palkata pätevin hakija, esimerkiksi puoluekirjalla ei saa olla merkitystä."

Syrjimättömyysperiaate on puolueen arvojen mukaista, mutta tämän lisäksi lopputulos on yksiselitteisesti se, että viroissa on Suomen kannalta parhaita henkilöitä, eikä niitä, jotka sattuvat olemaan rahan puutteessa (IL 29.8.2017).

 

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen Helsingin piirin puheenjohtaja ja varavaltuutettu, jonka mielestä politiikka ei pätevöitä mihinkään – rahaa kykenee jakamaan kuka tahansa, ja kaikki muu vaatii substanssia.

 

AmosAhola

Olen 38-vuotias ohjelmistotuotannon diplomi-insinööri, jolla on takana 10 vuotta suomalaisessa teollisuuskonsernissa sekä parissa ohjelmistostartupissa. Viimeisten hallitusten kyvyttömyys vähentää työttömyyttä muuten kuin julkissektorille työllistämällä sai minut mukaan politiikkaan ja Liberaalipuolueen aktiivijäseneksi. Suomi on todella syvällä suossa, ja ihmettä ei ole varaa enää odottaa. Liberaalipuolueen Helsingin piirijärjestön puheenjohtaja, varavaltuutettu: amos.ahola@liberaalipuolue.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu