FinCoin – Suomelle oma kryptovaluutta

Viro kaavailee omaa virtuaalivaluuttaa – ”Estcoin” voisi tulla käyttöön koko maailmassa (TM 29.08.2017), Viron kaavailut omasta ”Estcoin”-virtuaalivaluutasta ammuttiin tylysti alas (TM 08.09.2017) – jos ehdotus kerran sai Mario Draghin älähtämään huolensa Euron asemasta, siinä on oltava jotain järkeä.

Asiaan harjaantumattomille lyhyt kertaus – lohkoketjuteknologiaan perustuvat kryptovaluutat ovat virtuaalista rahaa, jota ei voi väärentää, mutta jotka eivät sovellu erityisen hyvin maksuvälineeksi, sillä niiden arvo heilahtelee aivan liikaa lähinnä spekulaation takia. Yhtäläisyydet Bitcoinin ja tulppaanimanian välillä ovat selvät.

Lohkoketjuteknologia ei tee kryptovaluutasta vain vaikeasti väärennettävää, vaan se mahdollistaa myös sen ohjelmoimisen käyttäytymiseen halutulla tavalla. Tämän teknologian tunnetuin alusta on Ethereum, ja yksi esimerkki tälläisesta ohjelmoinnista olisi arvonlisäveron periminen joka maksutapahtuman yhteydessä (Olivier Rikken 22.08.2017) automaattisesti.

Näiden hyötyjen lisäksi kryptovaluuttojen maksujärjestelmä on hajautettu, eli se ei mene nurin vaikka pankit kaatuisivat, tai jos EKP jonkun jäsenvaltion osalta niin haluaa (AA 02.08.2016). Viimeinen on ehdoton edellytys sille, että Suomi joskus haluaisi erota Euroopan rahaliitosta (TS 23.08.2017)

Hyötyjä on siis ihan kivasti, ja haittana lähinnä se, että Euroopan niskalenkki heikkenee – ilmankos Draghi ei ajatuksesta lämmennyt. Kiinassa harjoitus kuitenkin etenee: China Is Developing its Own Digital Currency (Bloomberg, 23.02.2017), kuten myös Venäjällä: A Vast Blockchain Experiment Could Change Russia (Bloomberg, 06.06.2017).

Tokihan länsipankit tutkivat asioita yhtälailla, mutta lähes varmasti lobaten keskuspankkejansa pitämään näppinsä irti aiheesta, sillä kansallinen kryptovaluutta heikentäisi yksityisten pankkien asemaa merkittävästi.

Tilanne on Euroopalle haitallinen, Draghi estää kehitystä, sillä se heikentäisi EKP:n asemaa, ja länsipankit käyttävät ulkoparlamentaarista valtaa, jotta niiden asema ei heikentyisi, sillä seurauksella että muu maailma menee vasemmalta ja oikealta ohi. 

 

Mielestäni Suomi voisi sanoa Draghille että pitäköön tunkkinsa, ja rohkeasti kokeilla omaa kansallista kryptovaluuttaa, ja sen rinnalla syntyvää maksujärjestelmää. FinCoinia voisi kokeilla aluksi esim. palveluseteleissä (AA 16.09.2017) sopivalla ohjelmoinnilla, niin että niillä ei voi spekuloida (kansalaiset eivät voi pitää niitä hallussaan kuin pienen määrän, ja että niillä voi maksaa vain julkisia palveluita).

 

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen Helsingin piirin puheenjohtaja, jonka mielestä "Too big to fail" on demokratian suurimpia uhkia.

AmosAhola

Olen 38-vuotias ohjelmistotuotannon diplomi-insinööri, jolla on takana 10 vuotta suomalaisessa teollisuuskonsernissa sekä parissa ohjelmistostartupissa. Viimeisten hallitusten kyvyttömyys vähentää työttömyyttä muuten kuin julkissektorille työllistämällä sai minut mukaan politiikkaan ja Liberaalipuolueen aktiivijäseneksi. Suomi on todella syvällä suossa, ja ihmettä ei ole varaa enää odottaa. Liberaalipuolueen Helsingin piirijärjestön puheenjohtaja, varavaltuutettu: amos.ahola@liberaalipuolue.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu