Laki on sama kaikille

Olaus Petrin mukaan "Mikä ei ole oikeus ja kohtuus, se ei voi olla lakikaan." – hiljattain monet seurakunnat ovat päässeet pohtimaan mikä on kohtuullista (Yle 22.09.2017), kun niiltä on vaadittu rahankeräyslupaa kuten muiltakin yhdistyksiltä.

Melko hiljattain perustetussa puolueessa aktiivisesti mukana olleena voin sanoa, että Olaus Petrillä olisi rahankeräyslakiin (finlex) paljonkin sanottavaa, sen verran päätön laki on, ei pelkästään yhdistysten, mutta myös erilaisten startup-kuvioiden kannalta (mtv.fi, 01.09.2012)

Sillä, että poliisi nyt kiusaa seurakuntia on kuitenkin positiivinen vaikutus – täysin päätön rahankeräyslaki joutuu kansalaiskeskusteluun, jota ei tapahtuisi jos joidenkin yhdistysten rahankeruuta katsottaisiin läpi sormien. Ehkä tämä johtaa lain uudistamiseen, toivoa sopii.

 

Rahankeräys itsessään on kuitenkin ns. peanuts (jos emme laske mukaan vaalirahapetoksia (Yle, 19.10.2016)), mutta mulla sektoreilla lakien noudattamuudella on päässyt oikeasti rahastamaan, ja vasta hiljattain on alkanut ns. nalli napsumaan:

Vantaa myi tontin jonon ohi lainvastaisesti (VS, 19.08.2011)

"Korkein hallinto-oikeus antoi tiistaina päätöksen, jonka mukaan Vantaan kaupunki on menetellyt lainvastaisesti myydessään erityisperustein tontin ex-kansanedustaja Hanna Markkula-Kivisillalle (kok) ja tämän miehelle.

Petikon Koivurinteessä sijaitseva tontti myytiin 90 000 euron hintaan jonon ohi ilman, että kaupasta järjestettiin minkäänlaista yleistä hakua tai tarjouskilpailua."

Sijoitusriskejä, toimintaa Virossa – Nuorisosäätiö on rikkonut lakia (RL, 30.06.2017)

"Aran tarkastuksen havaintojen perusteella Nuorisosäätiön toiminta on merkittäviltä osin rikkonut yleishyödyllisyyttä koskevaa lainsäädäntöä ja sen toiminta on ollut arava- ja korkotukilain säännösten vastaista.

Lisäksi Nuorisosäätiö ei ole toiminnassaan piitannut Aran antamasta ohjeistuksesta.

Nuorisosäätiö on ottanut sijoitustoiminnassaan ja voimakkaasti kasvaneessa vapaarahoitteisessa asuntotuotannossaan yleishyödyllisyyssäännösten ja Aran ohjeiden vastaisia riskejä.

Lisäksi säätiö on antanut konsernin yleishyödyllisen osion ulkopuolelle merkittäviä yleishyödyllisyyslainsäädännön vastaisia lainoja ja takauksia."

Kun Suomessa joku kaavoittaa tai rakentaa, niin rahalla on aina ottajansa (tamperelainen, 18.09.2017) ja soisin että tällä saralla viranomaiset olisivat nykyistä aktiivisempia, ja käsirautojakin voisimme nähdä useammin.

On kuitenkin olemassa ainakin kolme tahoa, joita "sama laki kaikille"-periaate ei Suomessa koske – ensimmäinen on tulli (SS, 06.07.2017), toinen on poliisi (karjalainen.fi, 7.2.2017 – tämän jälkeen oikeus taas salli sakottamisen, mutta poliisin reaktio uutisen tuomioon on kuvaava) ja kolmas on eduskunta (IS 20.09.2017):

"Professori vierailija­lista­kiistasta: ”Huolestuttavaa, että edus­kunta ei noudata itse säätämiään lakeja”

 

Erään tuntemani vanhemman polven juristin mukaan kyse on siitä, että oikeusjärjestelmämme on edelleen jossain määrin tsaarinajan peruja, jossa lait oli tarkoitettu koskemaan kansalaisia, ei niinkään valtiota.

Eräs tapa lähteä purkamaan tätä ongelmaa olisi perustaa Suomeen poliittisesti riippumaton perustuslakituomioistuin, valtaosassa länsimaitahan tälläinen jo on. Tämä ehdotus löytyy myös Liberaalipuolueen puolueohjelmasta.

 

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen Helsingin piirin puheenjohtaja ja varavaltuutettu, jonka mielestä virkamiehet ovat kansalaisia varten, eikä päinvastoin.

AmosAhola

Olen 38-vuotias ohjelmistotuotannon diplomi-insinööri, jolla on takana 10 vuotta suomalaisessa teollisuuskonsernissa sekä parissa ohjelmistostartupissa. Viimeisten hallitusten kyvyttömyys vähentää työttömyyttä muuten kuin julkissektorille työllistämällä sai minut mukaan politiikkaan ja Liberaalipuolueen aktiivijäseneksi. Suomi on todella syvällä suossa, ja ihmettä ei ole varaa enää odottaa. Liberaalipuolueen Helsingin piirijärjestön puheenjohtaja, varavaltuutettu: amos.ahola@liberaalipuolue.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu