Osallistumistulo voi olla kepin sijaan porkkana

Sanonta "Kun kädessä on vasara, kaikki ongelmat näyttävät nauloilta." on alunperin Abraham Kaplanin vuonna 1962 keksimä. Sanonta on elänyt vuosien mittaan, ja esitän siitä nyt tuoreen versioni:

"Anna virkamiehelle porkkana, ja hän lyö sillä jotakuta päähän."

 

Perusturvan ja toimeliaisuuden uudistushanke käynnistyy (Sosiaali- ja terveysministeriö, 28.09.2017) on tervetullut hanke, sillä sosiaaliturvajärjestelmämme on tullut tiensä päähän. Hankkeen kannalta keskeisessä asemassa on osallistumistuloselvitys.

Näin pääsemme sanontaani, ja siihen mikä mielestäni osallistumistulossa on mennyt eniten metsään sekä alkuperäisessa raportissa (Valtioneuvoston selvitys ja tutkimustoiminta, 08.02.2017), että sitä edeltävässä (TS 18.11.2016) ja seuranneessa uutisoinnissa (HS 08.02.2017 ja 11.03.2017):

Sosiaaliturva on vastikkeellista, sen eteen on tehtävä jotakin, tai se alenee.

Käännän tämän nyt toisin päin:

Sosiaaliturva on vastikkeetonta, korkeampi sosiaaliturvan taso vastikkeellista

Tämä pieni muutos kääntää porkkanan toisin päin. Ensimmäisessä se runtataan selän aukenevasta päästä sisään, ja virkamieskoneisto valjastetaan tähän toimintaan.

Toisessa porkkana nautitaan suun kautta niiden toimesta jotka porkkanasta pitävät.

Muutos ei muuta porkkanan kokoa, ts. rahaa kuluu molemmissa malleissa kannustimiin yhtä paljon, mutta suun kautta nautittu porkkana säästää virkamieskoneiston kustannuksissa, sillä ns. kyttäysresursseja tarvitaan paljon vähemmän (käytännössä vain väärinkäytösepäilyihin).

 

Kun Sosiaali- ja terveyministeriön viestintäosasto tekee kotiläksynsä, ja keppi vaihtuu porkkanaan yllä ehdottamani mukaisesti, niin voimme keskustella siitä miten tämä kannattaa toteuttaa käytännössä:

Ehdotan, että jos osallistulo poliittisista syistä halutaan toteuttaa, se rakennetaan Aholan perustulomallin (AA 03.08.2017) päälle.

Uskoisin että realistisen osallistumistulon suuruus olisi noin 200e kuukaudessa, ja sitä maksettaisiin sellaisesta osallistumisesta, joka ei kilpaile työmarkkinoilla. Kaikki yritykset olisivat siis suljettuja osallistumistulojärjestelmän ulkopuolelle, ja jos ne haluavat työvoimaa, heidän on maksettava siitä asianmukaisesti palkkaa.

Osallistumistulon tarkkoja ehtoja ja sopimusmallia on vaikea määritellä, mutta näkisin että Kela tai vastaava instanssi hyväksyy sopimuksen, ja osallistumisen tarjoaja valvoo että sopimusta noudatetaan.

Käytännössä osallistumista tarjoaisi käsittääkseni kolmas tai julkinen sektori.

 

Uskon kuitenkin, että miten tämän ikinä rakentaakin, seurauksena on paljon byrokratiaa ja vähän villoja. Osallistumistulo on mielestäni tarpeeton järjestelmä, ja perustulo on itsessään riittävä sosiaaliturvajärjestelmän perusta.

 

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen Helsingin piirin puheenjohtaja ja varavaltuutettu, joka mieluiten nauttii porkkanansa suun kautta. 

AmosAhola

Olen 38-vuotias ohjelmistotuotannon diplomi-insinööri, jolla on takana 10 vuotta suomalaisessa teollisuuskonsernissa sekä parissa ohjelmistostartupissa. Viimeisten hallitusten kyvyttömyys vähentää työttömyyttä muuten kuin julkissektorille työllistämällä sai minut mukaan politiikkaan ja Liberaalipuolueen aktiivijäseneksi. Suomi on todella syvällä suossa, ja ihmettä ei ole varaa enää odottaa. Liberaalipuolueen Helsingin piirijärjestön puheenjohtaja, varavaltuutettu: amos.ahola@liberaalipuolue.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu