Landet med tusende öar och skär

Katalonian tapahtumien innoittama Ahvenanmaalla ajetaan kansanäänestystä itsenäisyydestä: ”Miksi emme jatkaisi loppuun asti?” (IS 04.10.2017).

Kannatan ehdotusta, sillä varauksella että kenraalimme eivät ole asiasta eri mieltä maanpuolustuksellisista syistä. Perusteluni itselleni asiasta ovat melko triviaalit, Ahvenanmaa ei tarvitse Suomea, Suomi ei tarvitse Ahvenanmaata, ja Ahvenanmaalaiset haluavat itsenäistyä.

Päätöstäni toki helpottaa se, että tuore selvitys Selvitys Ahvenanmaan maakunnan ja valtion välisistä rahavirroista (vm.fi, 28.4.2017) valtion tekevän tappiota 4449 euroa per ahvenanmaalainen (kuvaliite). Ahvenanmaan väkiluvun ollessa noin 29500, tämä tarkoittaa noin 131 miljoonan euron vuosittaista turskaa. Tähän lukuun ei ole vielä laskettu mukaan juuri otsikoissa olleita yritystukia (Yle, 3.10.2017) – tuoretta lukua Ahvenanmaan osuudesta en löytänyt, mutta vuonna 2010 se oli 2 444 euroa per henkilö per vuosi (TS, 18.4.2010), ts. noin 72 miljoonaa vuodessa.

Yhteensä Ahvenanmaa maksaa valtiolle siis ainakin 200 miljoonaa vuodessa, ja voi olla että tässä unohdan jonkun luvun, joka avuliaat kommentoijat voivat halutessaan alle lisätä.

Raha ei kuitenkaan tässä kysymyksessä ole se olennaisin asia – jos Ahvenanmaa haluaa itsenäistyä, lähettääkö Suomi poliisinsa pamputtamaan Ahvenanmaalaisia ja sulkemaan äänestyspaikan?

Tuskinpa, siispä terveiseni Ålands Framtid- puolueelle, jos kenraaleilla ei ole mitään itsenäistymistänne vastaan, niin lupaan tulla vierailemaan itsenäistymisjuhliinne kun ne vihdoin järjestetään. 

 

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen Helsingin piirin puheenjohtaja ja varavaltuutettu, joka esittää tässä kirjoituksessa henkilökohtaisen kantansa asiaan – puolueella ei asiaan virallista kantaa (ainakaan vielä) ole.

AmosAhola

Olen 38-vuotias ohjelmistotuotannon diplomi-insinööri, jolla on takana 10 vuotta suomalaisessa teollisuuskonsernissa sekä parissa ohjelmistostartupissa. Viimeisten hallitusten kyvyttömyys vähentää työttömyyttä muuten kuin julkissektorille työllistämällä sai minut mukaan politiikkaan ja Liberaalipuolueen aktiivijäseneksi. Suomi on todella syvällä suossa, ja ihmettä ei ole varaa enää odottaa. Liberaalipuolueen Helsingin piirijärjestön puheenjohtaja, varavaltuutettu: amos.ahola@liberaalipuolue.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu