Riita poikki ja voita väliin – Asiakasseteli

Mikä ihmeen asiakasseteli? – Kiista valinnanvapaudesta jatkuu hallituksessa kalkkiviivoille asti (YLE 11.10.2017):

"Mitä yön tunteina sovittiin?

Risikko toisti kantansa keskiviikkona Ylen haastattelussa. Onko keskustalla ja kokoomuksella aivan eri käsitys siitä, mitä yön tunteina päätettiin?

– Kyllä silloin selkeästi sovittiin, että maakunnan on tarjottava asiakasseteliä tiettyyn tarkoitukseen ja tietyillä ehdoilla. Asiakasseteli on subjektiivinen oikeus, Risikko sanoo.

Valinnanvapaus on sote-uudistuksessa nimenomaan kokoomuksen keskeinen vaatimus. Asiakasseteli vahvistaa yksityisten sosiaali- ja terveysfirmojen asemaa markkinoilla.

Keskustan riveissä kiehuu. Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko on eri linjoilla.

– Valinnanvapauskeskustelussa voi tulla sellainen kuva, että asiakas voi vain ilmoittaa haluavansa asiakassetelin. Tosiasiassa oikeus perustuu sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisen tekemään arvioon siitä, mitä palveluja asiakas tarvitsee."

 

Vaikuttaa siltä, että epäselvyydessä kyse on siitä, että Saarikko ja Risikko puhuvat hieman eri asiasta. Selvennän:

Henkilö saa diagnoosin ja mahdollisen hoitopäätöksen maakunnalta – hoitopäätös ei ole subjektiivinen, ts. joko saat sen tai et saa, riippuen siitä kuinka kainalossa pääsi on.

Annettuaan hoitopäätöksen, maakunnan on tarjottava asiakasseteliä (AA 14.07.2017), eli kansalainen voi hakea hoitonsa mistä haluaa – asiakasseteli on siis subjektiivinen oikeus.

 

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen Helsingin piirin puheenjohtaja, ja varavaltuutettu, joka on kirjoittanut palveluseteleistä aikaisemminkin:

Case Servea – palvelusetelit olisivat parempi tapa kilpailuttaa palvelut

Kuka saa kilpailuttaa, kuka ei

 

 

 

AmosAhola

Olen 38-vuotias ohjelmistotuotannon diplomi-insinööri, jolla on takana 10 vuotta suomalaisessa teollisuuskonsernissa sekä parissa ohjelmistostartupissa. Viimeisten hallitusten kyvyttömyys vähentää työttömyyttä muuten kuin julkissektorille työllistämällä sai minut mukaan politiikkaan ja Liberaalipuolueen aktiivijäseneksi. Suomi on todella syvällä suossa, ja ihmettä ei ole varaa enää odottaa. Liberaalipuolueen Helsingin piirijärjestön puheenjohtaja, varavaltuutettu: amos.ahola@liberaalipuolue.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu