Kiinteistöverouudistus oli silmänkääntötemppu

Hallitus pakottaa kunnat nostamaan kiinteistöveroa (HS 10.10.2017)

Hallitus peruu kiinteistöveron korotuksen – oppositio iloitsee, mutta niin tekee hallitus itsekin (HS 17.10.2017)

Poliitikkokoulussa (Yle 14.4.2016) opetettaneen, että jos et voi antaa mitään, ota jotain pois ja anna se sitten takaisin. Ja seuraavien vaalien jälkeen ota se pois jo viime vaalikaudella päätetyn uudistuksen turvin.

Kiinteistöverotuksen arvostamismenetelmät uudistuvat vuonna 2020 (vm.fi 8.5.2017):

"Valtiovarainministeriön teettämien asiantuntijaselvitysten mukaan maapohjien kiinteistöverotuksen arvostamisjärjestelmä on uudistettava, koska rakennusten ja maapohjien verotusarvot ovat yleisesti jääneet jälkeen kustannus- ja hintakehityksestä. Maapohjien kauppahinnat ovat eriytyneet alueellisesti, mikä tulisi ottaa nykyistä paremmin huomioon verotusarvostuksessa."

Henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että kiinteistövero on haittaverojen jälkeen vero parhaimmasta päästä, ts. se aiheuttaa vain vähän haittoja, ja sillä on jopa hyödyllisiä ohjausvaikutuksia maankäytön tehostamisen kannalta – eri veromuotojen haitoista ja hyödyistä käydään Suomessa mielestäni aivan liian vähän keskustelua, vaan verotuspäätökset tuntuvat perustuvan joko eturyhmä/vaalipolitikointiin tai vaihtoehtoisesti subjektiiviseen käsitykseen oikeudenmukaisuudesta.

Itse lähtisin siitä, että minimoidaan tarvittavien verojen määrä jumppaamalla julkinen sektori kisakuntoon, jonka jälkeen pragmaattisesti verotetaan siihen tarvittavat verot sieltä mistä vähiten haittaa on. Aivan kuten talous ei ole nollasummapeliä, ei ole verotuskaan.

 

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen Helsingin piirin puheenjohtaja ja varavaltuutettu, joka tiedostaa oikeudenmukaisuuskäsityksensä olevan subjektiivinen, jonka takia ei kirjoittaisi lakeja sen pohjalta.

PS. Vm:n jutussa todetaan kyllä, että muutoksen tarkoitus ei ole korottaa tai keventää verotusta. Nähtäväksi jää.

 

AmosAhola

Olen 38-vuotias ohjelmistotuotannon diplomi-insinööri, jolla on takana 10 vuotta suomalaisessa teollisuuskonsernissa sekä parissa ohjelmistostartupissa. Viimeisten hallitusten kyvyttömyys vähentää työttömyyttä muuten kuin julkissektorille työllistämällä sai minut mukaan politiikkaan ja Liberaalipuolueen aktiivijäseneksi. Suomi on todella syvällä suossa, ja ihmettä ei ole varaa enää odottaa. Liberaalipuolueen Helsingin piirijärjestön puheenjohtaja, varavaltuutettu: amos.ahola@liberaalipuolue.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu