Pientilojen aika on ohi

Kokoomusnuoret valtion avusta viljelijöille: Missä ovat rantakohteiden sääkorvaukset? (MT 17.07.2017) herätti  närää Häirintäsoittoja, henkilöön meneviä kirjoituksia – Tästä ei voi olla hiljaa (Puheenvuoro 19.10.2017)

Kokoomusnuorten kannanotto 25 miljoonasta eurosta oli toki juuri niin provokatiivinen kuin kannanoton nykyään on oltava (Puheenvuoro 17.07.2017) saadakseen palstatilaa, mielestäni lyötyjen lyöminen ei ole ns. kosheria, mutta koska Puheenvuoron kommentoijat ovat joukolle heränneet juuri niin tekemään, niin laitan lusikkani myös soppaan rakentavan(?) ehdotuksen muodossa:

Maksetaan tuo 25 meur nyt inhimillisten katastrofien minimoimiseksi, kunhan samalla kehitämme pitkän aikavälin suunnitelman, jolla vastaava vältetään tulevaisuudessa.

 

Mieleen tulee kaksikin eri ratkaisua:

Konsolidaatio

Kiihdytetään nyt jo käynnissä olevaa tilakokojen kasvua (luke.fi 18.02.2015) äärimmilleen, sillä seurauksella että Suomessa on vain muutama alan toimija (esim. S-pellot, olettaisin). Suurien tahojen hartiat kestävät katovuoden tai pari, ja jos eivät kestä, niin menkööt nurin ja kilpailijat ostakoot maat.

Huoltovarmuuspellot Oy Ab

Suomi voisi myös perustaa valtionyhtiön, joka ostaa pellot pois, ja toteuttaa niillä maanviljelyä sen verran kuin huoltovarmuuden kannalta tarpeelliseksi nähdään.

 

Molemmissa skenaarioissa suurin osa maanviljelijöistä lakkaa olemasta yrittäjiä, ja heistä tulee palkollisia. Tämä kehitys on linjassa sen kanssa mitä maailmalla tapahtuu (ey.com, Consolidation in the food system: Risks, opportunities and responsibilities).

Kuten kuvaliite osoittaa, pitkällä aikavälillä (100 vuotta) pientilojen aika on jokatapauksessa ohi. Kuten monessa muussakin asiassa, meillä on joko mahdollisuus edistää tai hidastaa tätä kehitystä – jälkimmäinen ei muuta mitään, mutta maksaa mansikoita.

 

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen Helsingin piirin puheenjohtaja ja varavaltuutettu, jonka mielestä vääjämätöntä vastaan taisteleminen on inhimillistä, mutta typerää.

AmosAhola

Olen 38-vuotias ohjelmistotuotannon diplomi-insinööri, jolla on takana 10 vuotta suomalaisessa teollisuuskonsernissa sekä parissa ohjelmistostartupissa. Viimeisten hallitusten kyvyttömyys vähentää työttömyyttä muuten kuin julkissektorille työllistämällä sai minut mukaan politiikkaan ja Liberaalipuolueen aktiivijäseneksi. Suomi on todella syvällä suossa, ja ihmettä ei ole varaa enää odottaa. Liberaalipuolueen Helsingin piirijärjestön puheenjohtaja, varavaltuutettu: amos.ahola@liberaalipuolue.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu