Wahlroos ja valtatyhjiö

Björn Wahlroos: Uusi perustuslaki vei hallituksen valtaa, presidentin valtaoikeuksien lisäämistä tulisi vakavasti harkita – nykyinen järjestelmä ”vaikuttanut maan poliittiseen lamaannukseen” (HS 23.10.2017) kertoo:

"Wahlroos pitää ongelmallisena, että valtaa on siirretty perustuslakiuudistuksessa pois tasavallan presidentiltä, mutta sitä ei ole hänen mukana jaettu uudestaan. 

Lopputuloksena Suomi on saanut perustuslain, joka on merkittävällä tavalla vaikuttanut maan poliittiseen lamaannukseen. Jopa [Juha] Sipilän Suomen mittakaavassa kapeapohjainen, kolmen puolueen hallitus on kompastunut koalitio-ongelmaan pyrkiessään uudistamaan työmarkkinoita ja terveydenhuoltoa.”

Kirjoitin samasta ongelmasta tammikuussa: Presidentin valtaoikeuksien kaventaminen oli iso naula arkkuun (AA 8.1.2017), eli näyttää siltä että Nalle on Aholansa lukenut.

Perustuslakituomioistuimen tarpeesta olemme myös yhtä mieltä, mutta vaalijärjestelmään liittyvän ehdotuksen sanamuotoon joudun puuttumaan:

"Lisäksi Wahlroos haluaisi, että vaalijärjestelmää korjattaisiin paikallisesti edustavammaksi ja samalla vaalit voittaneita suurempia puolueita suosivaksi. "

Mielestäni on ihan järkevää, jos vaalit voittanut puolue saa sopivan määrän lisäpaikkoja eduskuntaan, jolla estetään lähtökohtaisesti toimintakyvyttömien sateenkaarihallitusten synty (ns. Majority bonus – malli). En kuitenkaan virittäisi järjestelmää suosimaan muita kuin eniten ääniä saanutta puoluetta, sillä tämä sementoisi vallan niille puolueille, jotka tämän maan alennustilaan ovat syyllisiä.

Jos vaalijärjestelmää lähdetään uusimaan, niin esim. vaalipiireistä luopuminen olisi maan kokonaisedun kannalta erittäin hyvä asia (AA 5.7.2017)

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen Helsingin piirin puheenjohtaja ja varavaltuutettu, joka on nettovarallisuudessaan noin puoli miljardia euroa perässä, mutta kannanotoissaan puoli vuotta edellä. 

AmosAhola

Olen 38-vuotias ohjelmistotuotannon diplomi-insinööri, jolla on takana 10 vuotta suomalaisessa teollisuuskonsernissa sekä parissa ohjelmistostartupissa. Viimeisten hallitusten kyvyttömyys vähentää työttömyyttä muuten kuin julkissektorille työllistämällä sai minut mukaan politiikkaan ja Liberaalipuolueen aktiivijäseneksi. Suomi on todella syvällä suossa, ja ihmettä ei ole varaa enää odottaa. Liberaalipuolueen Helsingin piirijärjestön puheenjohtaja, varavaltuutettu: amos.ahola@liberaalipuolue.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu