Asumistukijärjestelmän viilaus vain pitkittää tautia

Ahtaasti asuvilta opiskelijoilta aiotaan leikata tukia – ministeri Saarikko: "Myönnän, että politiikka ei ole ollut erityisen johdonmukaista" (Yle 28.10.2017)

Kun kirjoitin ensimmäisen kirjoitukseni asumistuen haitallisuudesta Puheenvuoroon 31.12.2015, järjestelmän ongelmallisuus oli jo käppyröiden valossa tiedossa, mutta yhteiskunnallinen keskustelu ongelman korjaamiseksi ei vielä ollut käynnistynyt.

Tässä välissä olemme kuulleet hyvän ehdotuksen asumistuen ongelmien ratkaisemiseksi Kelan entiseltä pääjohtajalta: Hyssälä: Olisi vastuutonta jatkaa nykyistä tukijärjestelmää – menot kasvavat miljarditolkulla (Yle 8.10.2016) – ratkaisu on siis Asumistuki valtiolta kunnille (AA 8.10.2016)

Tämän lisäksi opiskelijat siirrettiin hiljattain yleisen asumistuen piiriin (Yle 19.05.2017), joka siirsi opiskelijoiden elatusvelvollisuutta heidän puolisoilleen (Yle 14.07.2017), ja pahimmillaan ventovieraille: Vihkitodistus ei riittänyt esteeksi – Kela "naitti väkisin" vuokraemännän ja vuokralaisen (Yle 01.10.2017) ja syytti aiheetta sukurutsasta: Kelan ratkaisu: Veli on parisuhteessa oman siskonsa kanssa (AL 04.07.2017).

Kapitalistitkin kiittävät ratkaisusta: Asumistuki muuttui ja siksi opiskelijat kilpailevat yhä kovemmin yksiöistä muiden kanssa – asuntosijoittajat hyötyvät kasvavasta kysynnästä (HS 20.10.2017).

Paljon on vettä virrannut vantaanjoessa, ja olemme nyt tilanteessa jossa suomalaista asumistukijärjestelmää käytetään myyntiargumenttina myös ulkomaisille asuntosijoittajille – asumistukijärjestelmämme takaa heille riskittömän tuoton.

Tähän minulle ei ole linkittää virallista lähdettä, mutta se johtuu vain siitä, että tutkivat journalistit eivät ole sellaista saanut aikaiseksi – oma lähteeni on eräs alalla työskentelevä kapitalisti.

Jos ulkomaisten sijoittajien kiinnostus lisäisi rakennettavien asuntojen määrää, niin tämän voisi vielä hyväksyä, mutta näin ei ole – sijoittajat kilpailevat samoista asunnoista kuin suomalaiset ensiasunnonostajat: Sijoittajat tulppana asuntomarkkinoilla – ”Yksi varasi 20 asuntoa (TS 25.04.2017):

"Pienet asunnot valuvat sijoittajille, eikä niitä riitä tavallisten kuluttajien ostettavaksi."

 

Palataan ministeri Saarikon tämänpäiväiseen ehdotukseen:

"Vaikutukset valtiontalouteen ovat muutaman miljoonan euron luokkaa, mutta kysymys on myös periaatteellisesta muutoksesta, jonka tavoitteena on päästä kiinni kaikkein kohtuuttomimpiin vuokriin pääkaupunkiseudulla."

Tämä viilaus antaa asumistukijärjestelmälle vuosia elinaikaa, jonka aikana sen menot nousevat oman arvioini mukaan satoja miljoonia vuosittaisella tasolla.

 

Siispä terveiseni ministeri Saarikolle:

Jos et uskalla korjata ongelmaa, luovuta ohjakset jollekin joka uskaltaa, äläkä viilaa pilkkua.

 

Ratkaisuja on kaksi, joista molemmat kannattaa toteuttaa, aloittaen välittömästi ensimmäisestä:

1)Asumistuki valtiolta kunnille

2)Perustulo

 

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen Helsingin piirin puheenjohtaja ja varavaltuutettu, jonka mielestä yritysten ja sijoittajien tukeminen verorahoista on vastenmielisin sosialismin muoto.

AmosAhola

Olen 38-vuotias ohjelmistotuotannon diplomi-insinööri, jolla on takana 10 vuotta suomalaisessa teollisuuskonsernissa sekä parissa ohjelmistostartupissa. Viimeisten hallitusten kyvyttömyys vähentää työttömyyttä muuten kuin julkissektorille työllistämällä sai minut mukaan politiikkaan ja Liberaalipuolueen aktiivijäseneksi. Suomi on todella syvällä suossa, ja ihmettä ei ole varaa enää odottaa. Liberaalipuolueen Helsingin piirijärjestön puheenjohtaja, varavaltuutettu: amos.ahola@liberaalipuolue.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu