Missä olosuhteissa kiinteistöveron voi vyöryttää vuokriin?

Teknisen vian takian lentokoneen WLAN oli nurin, joten ajan kuluksi sain tuhottua viidenneksen Kahnemanin kirjasta Thinking, Fast and Slow, elokuvan The Man Who Knew Infinity, sekä tilkan valkoviiniä. Tämä yhdistelmä herätti ajatuksia taloustieteestä.

Fyysikot osaavat kertoa, että vesi kiehuu sadassa asteessa ja jäätyy nollassa. Tämän lisäksi Englannin kuningatarkin  (Telegraph, 05.11.2008) tietää, että siinä missä fyysikot kykenevät ennustamaan ja todistamaan gravitaatioaaltojen olemassaolon (wikipedia), mainstream-taloustieteilijät eivät kyenneet näkemään talouskriisin tsunamia siinä vaiheessa kun vesi vetäytyi rannalta, tai edes siinä vaiheessa kun ensimmäisen uhrin jalat kastuivat. (The Guardian 13.12.2012)

Jäin miettimään Tuukka Saarimaan kirjoitusta kiinteistöveron noston vaikutuksesta vuokratasoon (Vatt.fi, 17.10.2017), ja sitä seuranneeseen väittelyyn eräissä sosiaalisen median kanavissa.

Sillä ymmärryksellä mikä minulla on, niin ns. kadunmiehet olivat intuitiolla oikeassa (vaikkeivat tienneet miksi, eivätkä osanneet sitä selittää), ja taloustieteeseen perehtyneet rationaalisella päättelyllään väärässä (ymmärtämättä miksi yleinen teoria ei täysin päde) – kiinteistöveron korotus voi mielestäni siirtyä vuokriin, ainakin osittain.

Eräs selittävä tekijä asian monimutkaisuudelle löytyy Osmo Soininvaaran kolumnista "Miksi maapohjan kiinteistöveron korotus ei siirry vuokriin" (Soininvaara.fi, 28.10.2017)

”Vaikka yksittäinen vuokranantaja ei voikaan nostaa vuokraa, kaikki voivat nostaa sitä yhtä aikaa, koska silloin asukas ei voi valita halvempaa asuntoa. Kiinteistöveron korotus on signaali nostaa vuokraa yhtäaikaisesti.

Tämä pitäisi paikkansa, jos Helsingin ympärillä olisi muurit, eikä kukaan voisi muuttaa sisään eikä ulos. Tosiasiassa kunnan rajan yli muutetaan tuhansittain joka viikko. Huomattavasti useampi pyrkisi muuttamaan Helsinkiin, ellei asuminen olisi kaupungissa niin kallista​.”

Soininvaara todennäköisesti intuitiolla raapaisi dilemman ratkaisua, mutta kuinka korkeita muurien pitäisi tarkalleen olla, ja missä niiden pitäisi tarkalleen sijaita? Voiko kaavoitus ajaa saman asian kuin muurit?

Koen (edelleen, AA 19.09.2015), että taloustieteen on syytä reformoida itsensä – sen lisäksi, että taloustieteilijät pohtivat onko x mahdollista vai ei, niin kannustan heitä pohtimaan (ja todistamaan!), että missä olosuhteessa x on mahdollista.

Tähän Saarimaan kirjoitus (otsikko: "Milloin veron voi vyöryttää eteenpäin?") tavallaan pyrkikin, mutta se trivialisoi asiaa liikaa tehden oletuksen, että veronkorotus ei voi aiheuttaa markkinahäiriötä joka synnyttää sanattomalla sopimuksella tilapäisen kartellinkaltaisen tilan, jossa kaikki alueen vuokranantajat nostavat vuokria veronkorotuksen verran.

Siipä esitän haasteen kaikille taloustielijöille, sekä sellaisiksi identifioituville:

”Missä olosuhteissa vuokranantajat voivat siirtää kiinteistöveron korotukset vuokriin, eli mitkä muuttujat vaikuttavat asiaan ja miten?” Jos pääsette tästä yksimielisyyteen, niin voimme ehkä välttää seuraavan talouskriisin.

Esim. asuntotuotanto on varmasti tälläinen muuttuja – asuntotuotannon ollessa nolla, vero on helpompi siirtää vuokriin, kun taas asuntotuotannon ollessa ääretöntä veroa ei mitenkään voi siirtää vuokriin.

Toinen olennainen muuttuja on asukkaiden maksukyky – vallitsevan sosiaaliturva & asumistukijärjestelmän puitteissa sekään ei  välttämättä muodosta estettä.

 

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen Helsingin piirin puheenjohtaja ja varavaltuutettu, joka tuntee yhden baarin, jossa fysiikka on helppoa.

PS. Kolme toisilleen tuntemanta tuttuani kehotti minua lukemaan kirjan Thinking, Fast and Slow. Kiitos teille siitä, kirja on mielenkiintoinen.

AmosAhola

Olen 38-vuotias ohjelmistotuotannon diplomi-insinööri, jolla on takana 10 vuotta suomalaisessa teollisuuskonsernissa sekä parissa ohjelmistostartupissa. Viimeisten hallitusten kyvyttömyys vähentää työttömyyttä muuten kuin julkissektorille työllistämällä sai minut mukaan politiikkaan ja Liberaalipuolueen aktiivijäseneksi. Suomi on todella syvällä suossa, ja ihmettä ei ole varaa enää odottaa. Liberaalipuolueen Helsingin piirijärjestön puheenjohtaja, varavaltuutettu: amos.ahola@liberaalipuolue.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu