Sosialismi on eräs ratkaisu asuntotuotantoon

Miksi asuminen Helsingissä asuminen on kallista, mutta miljoonakaupunki Singaporessa edullista? Vastaus kysymykseen löytyy artikkelista Why 80% of Singaporeans live in government-built flats (The Economist, 06.07.2017)

Vertailun vuoksi, Singaporesta saa uuden kolmen makuuhuoneen kerrostaloasunnon keskimäärin noin 200 000 eurolla (vaihtokurssi S$ = 0,68€), kun täällä Helsingissä hinta on noin 2,5-3 kertainen. Ja jos artikkelin otsikko ei kolahtanut, niin tarkemmin artikkelista:

"Neljä viideosaa singaporelaisista asuu valtion rakennuttamissa ja tukemissa asunnoissa, valtaosa omistajina."

Järjestelmän hintalappu Singaporelle on vuosittain noin 1,3 miljardia euroa, joka on merkittävästi vähemmän kuin omamme: n. 2 miljardia vuodessa asumistukeen (mtv3.fi 15.02.2017).

Kannustan lukemaan alkuperäisen artikkelin ja en referoi sitä enempää tässä, mutta mielestäni sen indikaatiot ovat selvät:

Suomen järjestelmä, jossa tuetaan asumista on merkittävästi huonompi kuin Singaporen järjestelmä jossa tuetaan rakentamista.

Järjestelmässämme yhdistyy markkinatalouden ja suunnitelmatalouden huonoimmat puolet, eli erittäin suuret julkiset menot, joista hyötyvät vain vuokranantajat, sekä niukille asuntomarkkinoille rakentavat yksityiset rakennuttajat.

Näin voitot yksityistetään, mutta menot sosialisoidaan.

Tässä olisi mielestäni suomalaisille vasemmistopuolueille näytön paikka – vaatikaa siirtymistä asumistukijärjestelmästä julkiseen rakentamiseen. Mieluiten niin, että singaporelaista totalitarismia ei tarvitse leipoa järjestelmään mukaan.

Puhtaasti markkinaehtoisia ratkaisuja ongelmaan on vaikea löytää, mutta kaavoitusmonopolista luopuminen auttaisi paljon. Jokaisen maanomistajan pitäisi saada kaavoittaa maansa kunnallistekniikan hinnalla, niin että kaupungit eivät pääse käyttämään kaavoitusmonopoliaan piiloverotuksen muotona tähän tyyliin:

Espoo suunnittelee 5 000 ihmisen kerrostalolähiötä keskelle metsää, 1–2 kilometrin päähän lähimmästä bussipysäkistä – ”Jos ihan suoraan sanon, se on pelkästään ahneutta” (HS 07.09.2017)

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen Helsingin piirin puheenjohtaja ja varavaltuutettu, joka on oikeistolaisuudestaan huolimatta valmis käyttämään vasemmistolaisia ratkaisuja, silloin kun ne ovat tarkoituksenmukaisia.

AmosAhola

Olen 38-vuotias ohjelmistotuotannon diplomi-insinööri, jolla on takana 10 vuotta suomalaisessa teollisuuskonsernissa sekä parissa ohjelmistostartupissa. Viimeisten hallitusten kyvyttömyys vähentää työttömyyttä muuten kuin julkissektorille työllistämällä sai minut mukaan politiikkaan ja Liberaalipuolueen aktiivijäseneksi. Suomi on todella syvällä suossa, ja ihmettä ei ole varaa enää odottaa. Liberaalipuolueen Helsingin piirijärjestön puheenjohtaja, varavaltuutettu: amos.ahola@liberaalipuolue.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu