Energiamarkkinoiden tehokkuus olisi kilpailuetu Suomelle

Soininvaara on oikeilla jäljillä: Mitä opin tänään Nordic Energy Forumissa (soininvaara.fi, 14.11.2017):

"Energiatuotannon optimointiin ja säätämiseen on tarjolla valtava määrä mahdollisuuksia alkaen kotitalouksien pakastimien kulutuksen ohjaamisesta erilaisiin sähkö- ja lämpövarastoihin. Tämä toimii vain automaattisesti – ei niin, että jokainen tutkii silmä kovana sähkön tuntihintaa ja panee pakastinta päälle ja pois.

Sähkön tuntihinnoittelusta on tehtävä normi."

Tulevaisuus, jossa sähkön ollessa kalleinta jääkaapit ja ilmalämpöpumput kytkeytyvät automaattisesti luokkaa vartiksi pois päältä, samalla kun pihaan parkkeeratut sähköautot alkavat myydä akkuihinsa ladattua sähköä takaisin verkkoon, ei ole enää kovin kaukana (~10 vuotta, arvioisin).

Tarve tälle on maailmalla jo nyt, sillä sekä tuuli että aurinkovoimalla on taipumus olla arvaamatonta, jolloin niiden tuotannon hyytyessä tarvitaan tilalle säätövoimaa, joka tuotetaan eri tekniikoilla maista riippuen – pahimmassa tapauksessa uusiutuvien rinnalle tarvitaan vastaavan kapasiteetin verran vaihtoehtoista energiantuotantomuotoa melko nopeasti, tai muuten sähkökatkot ovat mahdollisia.

Soininvaaran ehdottaman tuntihinnoittelu ei kuitenkaan riitä siihen, että säätövoimantarve hoidettaisiin ns. kodinkoneilla, vaan hinnoittelusyklin pitäisi olla mahdollisimman lyhyt. Tälläisiä ehdotuksia on tehty jo mm. Australiassa (crikey.com.au, 05.04.2017). 

Jos Suomi rupeaisi maailman edelläkävijäksi mahdollisimman tehokkaana energiamarkkinana, alan toimijat käyttäisivät meitä koelaboratoriona joka loisi tänne kivasti tuotekehitystyöpaikkoja – tämä siis sen lisäksi, että tehokkaat markkinat olisivat kansalaisten kannalta yksiselitteisen hyvä asia.

En osaa sanoa mitä tämä käytännössä vaatisi, sillä olemme osa Nord Poolia.

 

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen Helsingin piirin puheenjohtaja ja varavaltuutettu, joka työskentelee teollisuuskonsernissa, jonka ratkaisut auttavat kun tuuli lakkaa puhaltamasta.

PS. jos aihe kiinnostaa, niin voit lukea lisää – lyhyesti: https://statkrafttrainee.com/2016/06/10/energy-markets-intraday-trading-… tai kattavasti https://www.smartpowergeneration.com/ 

AmosAhola

Olen 38-vuotias ohjelmistotuotannon diplomi-insinööri, jolla on takana 10 vuotta suomalaisessa teollisuuskonsernissa sekä parissa ohjelmistostartupissa. Viimeisten hallitusten kyvyttömyys vähentää työttömyyttä muuten kuin julkissektorille työllistämällä sai minut mukaan politiikkaan ja Liberaalipuolueen aktiivijäseneksi. Suomi on todella syvällä suossa, ja ihmettä ei ole varaa enää odottaa. Liberaalipuolueen Helsingin piirijärjestön puheenjohtaja, varavaltuutettu: amos.ahola@liberaalipuolue.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu