Avoimen lähdekoodin periaate myös rakennusalalle

Olin eilen vierailemassa eräässä rakennussuunnittelun parissa toimivassa yrityksessä, ja sain tilaisuuden kysyä mikä alallaheidän mielestään mättää. Osasivat kertoa, että valtaosa rakennuttajista tekee päätökset excelissä, ja liian usein sen excelin viimeinen solu on kymmenen vuoden päässä kun kiinteistö myydään, eikä sadan vuoden päässä jota kunnollinen elinkaarisuunnittelu vaatisi.

Käytännössä tämä johtaa siihen, että rakennussuunnittelun painotus on halvassa rakentamisessa, eikä edullisissa elinkaarikustannuksissa.

Pureskelin asiaa päässäni parin viimeaikaisen artikkelin pohjalta:

Nykyarkkitehtuuri on etääntynyt alkuperäisestä tehtävästään (HS 16.11.2017):

"Nykyarkkitehtuuri on liian itsetarkoituksellista, huomiota tavoittelevaa ja sekavaan kokonaisuuteen johtavaa."

Rakennusalalla työn tuottavuus ei ole juuri kasvanut 40 vuodessa – ongelmana on ollut vuoropuhelun puute (HS 02.09.2017):

"Rakennusala etsii keinoja parantaa työn tuottavuutta niinkin yksinkertaisella keinolla kuin vuoropuhelulla ja yhdessä tekemisellä."

Tuumasta toimeen siis – nykyään rakennukset suunnitellaan ns. cad-ohjelmilla, joihin tehdään täydelliset 3d-mallit rakennuksista. Entä jos jokaisen rakennuksen mallit olisivat kaikkien muiden suunnittelijoiden saatavilla niin, että he voisivat tunnistaa mahdolliset suunnitteluvirheet? ja toisaalta niin, että niitä voisi hyödyntää uusien rakennusten suunnittelussa ilman että joka kerta pitää alottaa nollasta.

Tällä logiikalla Linus Torvalds synnytti Linuxin, jolla pyörivät kaikki maailman 500 tehokkainta supertietokonetta (tivi 15.11.2017).

Ajatus on kaikkea muuta kuin utopiaa, sillä tälläinen 3d mallikirjasto on jo olemassa. Thingiverse:stä voit ladata mitä erilaisempia asioita 3d-tulostettavaksi ja/tai muokattavaksi ilmaiseksi.

Jos rakennusyritykset eivät ole halukkaita malleistaan luopumaan, niin Helsinki voisi avata pelin vaatimalla tätä kaikkien rakennuttamiensa kohteiden osalta.

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen Helsingin piirin puheenjohtaja ja varavaltuutettu, jolla ei juuri nyt riitä kapasiteetti perustamaan start-uppia asian tiimoilta, mutta joka mielellään lähtee sellaiseen mukaan jos jollakin muulla rahkeet riittää.

AmosAhola

Olen 38-vuotias ohjelmistotuotannon diplomi-insinööri, jolla on takana 10 vuotta suomalaisessa teollisuuskonsernissa sekä parissa ohjelmistostartupissa. Viimeisten hallitusten kyvyttömyys vähentää työttömyyttä muuten kuin julkissektorille työllistämällä sai minut mukaan politiikkaan ja Liberaalipuolueen aktiivijäseneksi. Suomi on todella syvällä suossa, ja ihmettä ei ole varaa enää odottaa. Liberaalipuolueen Helsingin piirijärjestön puheenjohtaja, varavaltuutettu: amos.ahola@liberaalipuolue.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu