Verottaja ja kela ajavat kaksilla rattailla

Ensimmäinen epäkohta: Moni sijoittaja jättää ilmoittamatta verottajalle kryptovaluutoista saamansa tulot – Bitcoin-yrittäjä pitää verokäytäntöä epäreiluna (Yle 23.11.2017).

Verottajalle kelpaavat mahdollisista luovutusvoitoista syntyvät pääomatulot, mutta se ei salli tappioiden vähentämistä verotuksesta. Tämän lisäksi ns. hankintameno-olettamaa ei saa käyttää, toisin kuin muissa sijoitusmuodoissa. (edit: 23.11.2017 16:27 hankintameno-olettamaa ei voi käyttää valuuttakaupassa yleensäkään, eli tämä on ihan fine)

Kun otetaan huomioon, että kryptovaluuttoja käytetään mm. pörssilistautumiseen verrattavana tapana kerätä yritykselle rahoitusta: Suomalaisten kehittämä kryptovaluutta huomenna ulos – kokosi hetkessä 25 miljoonaa euroa (Kauppalehti 2.11.2017), on vaikea löytää perusteluja verottajan toimintatavalle.

 

Toinen epäkohta: Tuhansilla euroilla osakekauppoja tehnyt Niko, 24, pöyristyi: Kela vaatii opintotukia takaisin (IL 11.04.2017). Vaikka verottaja kohtelee opiskelijan osakekauppoja aivan normaalisti (verot maksetaan voitoista, joista on vähennetty luovutustappiot), niin kela ei ota luovutustappioita lainkaan huomioon. Tämä voi johtaa tilanteeseen, jossa sinulle maksettu tuki peritään takaisin(!), vaikka et olisi tehnyt lainkaan voittoa.

 

Kolmas epäkohta: Elatusvelvollisuus ilman perheverotusmahdollisuutta

Suomessa säädetään elatusvalvollisuudesta avioliittolailla:

"Kummankin puolison tulee kykynsä mukaan ottaa osaa perheen yhteiseen talouteen ja puolisoiden elatukseen. Puolisoiden elatus käsittää puolisoiden yhteisten sekä kummankin henkilökohtaisten tarpeiden tyydyttämisen."

Sama velvollisuus on sittemmin lisätty myös avoliittoihin: Opiskelijoiden asumistuen muutos kurittaa pariskuntia – jos toinen käy töissä, tuki voi mennä (Yle 14.7.2017), mahdollisesti laittomasti.

Koska perheverotusta ei ole, moni suomalainen maksaa sekä täysimääräisesti verot että (avo)puolisonsa elatuksen.

On toki erilaisia syitä vastustaa perheverotusta, sillä se mm. kannustaa naisia jäämään kotiäideiksi, mutta tämä ei ollut kirjoitukseni pointti, vaan se, että verottajan että kelan pitäisi tarkastella asioita tasapuolisesti:

 

Jos kryptovaluuttojen voitot ovat verotettavia, pitää tappiot voida vähentää verotuksessa.

Sekä luovutusvoitot että luovutustappiot on otettava huomioon sosiaaliturvassa.

Jos liitossa on elatusvelvollisuus, elatuksen kulut pitää voida vähentää verotuksessa.

 

Näistä epäkohdista perustulo ratkaisisi kaksi viimeistä, ensimmäinen vain verohallinnon päätöksen.

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen Helsingin piirin puheenjohtaja ja varavaltuutettu, jonka mielestä verohallinnon pitäisi tehdä pesäeroa vasemmistolaisuuteensa.

AmosAhola

Olen 38-vuotias ohjelmistotuotannon diplomi-insinööri, jolla on takana 10 vuotta suomalaisessa teollisuuskonsernissa sekä parissa ohjelmistostartupissa. Viimeisten hallitusten kyvyttömyys vähentää työttömyyttä muuten kuin julkissektorille työllistämällä sai minut mukaan politiikkaan ja Liberaalipuolueen aktiivijäseneksi. Suomi on todella syvällä suossa, ja ihmettä ei ole varaa enää odottaa. Liberaalipuolueen Helsingin piirijärjestön puheenjohtaja, varavaltuutettu: amos.ahola@liberaalipuolue.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu