Maavuokran viisinkertaistaminen on perusteltua

IL-analyysi: Vapaavuori nylkee rahat veronalennukseen vuokratonteilla asuvilta (IL 25.11.2017) on erikoinen keltaisen lehdistön oksennus. Olen itsekin asiaa käsitellyt kirjoituksessani: Helsinki voisi myydä vuokratonttinsa asukkaille (AA 29.3.2017), joten se ei ole minulle täysin vieras.

Kritiikki neljän prosentin tuottotavoitetta kohtaan on aiheellinen, ja ns. reilu tuotto olisi 2,2%, mutta journalistin tapa kirjoittaa asiasta on mielestäni ala-arvoinen – siinä hämmennetään jälkeen jääneiden vuokrien nostaminen markkinavuokria vastaavaksi, sekä maan tuottotavoite.

Ensimmäinen on mielestäni perusteltua, sillä alle markkinavuokrien olevat vuokrat ovat subventiota vuokralaisille. Tämä tarkoittaa käytännössä vuokrien noin viisinkertaistamista. 

Jälkimmäisestä voidaan keskustella – eli käytännössä siitä että onko vuokrien kymmenkertaistaminen perusteltua vai ei.

Mielestäni ei. Eräs ratkaisu ongelmaan on myös se, että kaupunki on valmis myymään vuokratonttinsa vuokralaisille – tämän jälkeen kaikkia asukkaita rankaistaisiin yhdenvertaisesti kiinteistöverolla, eikä journalistillekaan jäisi enää mahdollisuutta tämänlaiseen kaunapopulismiin:

"Helsinki on käynnistämässä tulonsiirtoa pienituloisilta isotuloisille, Herttoniemen ja Roihuvuoren vuokraköyhälistöltä Töölön ja Kaivopuiston rikkaille."

En tiedä asuuko Iltalehden toimittaja mahdollisesti kaupungin vuokratontilla, mutta jos asuu, kannustaisin palauttamaan mieleen hyvän journalistisen tavan neljännen ohjeen:

"4. Journalisti ei saa käyttää asemaansa väärin. Hänen ei pidä käsitellä aiheita, joihin liittyy henkilökohtaisen hyötymisen mahdollisuus eikä vaatia tai vastaanottaa etuja, jotka voivat vaarantaa riippumattomuuden tai ammattietiikan."

 

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen Helsingin piirin puheenjohtaja ja varavaltuutettu, joka mielellään näkisi maailmassa journalistisen ryhtiliikkeen.

AmosAhola

Olen 38-vuotias ohjelmistotuotannon diplomi-insinööri, jolla on takana 10 vuotta suomalaisessa teollisuuskonsernissa sekä parissa ohjelmistostartupissa. Viimeisten hallitusten kyvyttömyys vähentää työttömyyttä muuten kuin julkissektorille työllistämällä sai minut mukaan politiikkaan ja Liberaalipuolueen aktiivijäseneksi. Suomi on todella syvällä suossa, ja ihmettä ei ole varaa enää odottaa. Liberaalipuolueen Helsingin piirijärjestön puheenjohtaja, varavaltuutettu: amos.ahola@liberaalipuolue.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu