Se parempi inflaatiomittari

Alkukesän kirjoituksessani Suomen Pankki huolestuu, entä sitten? (AA 10.05.2017) vastasin Jari Rutasen kommenttiin inflaatiosta näin:

"Mielestäni inflaation mittaamisessa on kaksi ongelmaa nykyisellään
1)inflaatio on nykyään globaali ilmiö, sen lokaali seuraaminen on harhaanjohtavaa
2)inflaatiomittarit eivät seuraa assettien (osakkeet, kiinteistöt jne) arvoja, näin niiden kuplaantuminen ei näy tutkassa, vaikka se on (keskipitkällä aikavälillä) aivan yhtä haitallista kuin kuluttajahintojen nousu"

Ilokseni New York Fed on käynyt tuumasta toimeen, ja luonut uudenlaisen inflaatiomittarin, joka ottaa kantaa kohtaan 2 (Bloomberg 5.12.2017). Mittarin nimi on underlying inflation gauge, eli UIG (newyorkfed.org), ja ajantasainen käppyrä on kuvaliitteenä.

Ikävä kyllä FED ei kerro miten se laskee UIG:n, joten en voi validoida itse kaavaa, mutta käppyrän pohjalta näyttäisi siltä, että jos UIG tavoiteyläraja asetetaan kahteen prosenttiin, niin vältytään ylilyönneiltä (eli talouskriiseiltä) paremmin kuin nykyisin seurattavan 2% CPI tavoitteen kautta.

Jos asia tuntuu abstraktilta, niin tämän voi hahmottaa niin, että kyseessä on nopeusrajoitus, jota maailman keskuspankkiirit seuraavat painaessaan maailmantalouteen kaasua tai jarrua. Jos kurvissa vauhti on liian raju, niin juna karkaa kiskoilta (näin kävi esim. 2008), tai vaihtoehtoisesti juna voi hyytyä ylämäkeen jos kaasua ei anneta riittävästi. Pankkiireilla tuntuu tosin olevan taipumus vauhtisokeuteen, eli kun vauhtia on ollut kivasti pitkään, niin jarrua painetaan yleensä auttamatta liian myöhään.

Kannustan tilastokeskusta luomaan UIG:tä vastaavan käppyrän Suomesta, vaikka Suomella ei omaa keskuspankkia olekaan, niin hallituksemme seuraa näitäkin mittareita lyödessään kiukaalle löylyä esim. velkaantumisen muodossa, eli eivät ne meillekään merkityksettömiä ole.

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen Helsingin piirin puheenjohtaja ja varavaltuutettu, jonka mielestä on valitettavaa, että maailman tärkein mittari on ollut vuosikymmeniä rikki.

AmosAhola

Olen 38-vuotias ohjelmistotuotannon diplomi-insinööri, jolla on takana 10 vuotta suomalaisessa teollisuuskonsernissa sekä parissa ohjelmistostartupissa. Viimeisten hallitusten kyvyttömyys vähentää työttömyyttä muuten kuin julkissektorille työllistämällä sai minut mukaan politiikkaan ja Liberaalipuolueen aktiivijäseneksi. Suomi on todella syvällä suossa, ja ihmettä ei ole varaa enää odottaa. Liberaalipuolueen Helsingin piirijärjestön puheenjohtaja, varavaltuutettu: amos.ahola@liberaalipuolue.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu