Demokraatin soihdunkantaja hukassa

Päivähoito on idiottivarma bisnes, ja päättäjät kiljuvat riemusta; miten tässä näin on oikein päässyt käymään? (demokraatti.fi 08.12.2017) on ristiriitainen artikkeli, alkaen demokraatin päätoimittajan perustavanlaatuisesta virheestä:

"Marraskuussa julkaistujen verotietojen mukaan loistobisnes löytyy nimittäin päivähoidon piiristä. Suurin voittaja on oululaislähtöinen Touhula-päiväkotiketju, joka 66 miljoonan liikevaihdolla saavutti vuonna 2016 yli 3 miljoonan liikevoiton.

Pohjoismainen sijoitusyhtiö EQT äkkäsi hyvin Touhulan markkinaraon ja osti enemmistön yhtiöstä viime vuonna. Tänä vuonna yhtiö tavoittelee yli 90 miljoonan liikevoittoa."

Kapitalistien märimmissä unissakaan ei palveluliiketoiminnassa 66 miljoonan liikevaihdosta nousta 90 miljoonan liikevoittoon vuodessa. Talouselämä (1.11.2017) tietää kertoa paremmin:

"Viime vuonna Touhulan liikevaihto oli 66 miljoonaa euroa, mutta pian yhtiö hätyyttelee sadan miljoonan rajaa."

Joiltakin osin Demokraatin artikkeli on varsin osuvaa pohdintaa:

"Mistä päiväkotibisnes repii oikein voittonsa? …Syynä on kuntia monta kertaa ketterämpi hallinto ja kekseliäs rakennuskonsepti.

Miten on mahdollista, että kunnallisen päiväkodin investointiraha saattaa olla lähes kolme kertaa kalliimpi kuin yksityisen? Olisikohan palvelutasossa ja –prosessissa jotain korjaamisen varaa?"

Artikkelin tekstinosto taas huutaa vääryyttä: "Huonoimmassa tapauksessa kuntien päivähoidosta tulee sijoittajien rahasampo."

Tähän on yksinkertainen ratkaisu. Kunhan markkinoilla on riittävästi toimijoita, joita palvelun tarvitsijat itse kilpailuttavat (AA 17.11.2017), näin ei voi tapahtua. Julkisen vallan tehtävä on huolehtia siitä, että kilpailua on. Jos kilpailua ei voi syntyä (luonnollinen monopoli), palvelu kannattaa toteuttaa julkisena.

Yleisesti julkisen ja yksityisen palvelutuotannon eroista voi lukea aikaisemmasta kirjoituksestani: Vasemmistolainen leikkipuisto voisi olla 10% halvempi (AA 5.1.2017)

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen Helsingin piirin puheenjohtaja ja varavaltuutettu, jonka mielestä julkinen tai yksityinen palvelutuotanto eivät ole itseisarvoja.

 

PS. aiheesta samasta vanhempaa julkaisua:

VARHAISKASVATUKSEN MILJOONABISNES KIERRÄTTÄÄ VEROVARAT PÄÄOMASIJOITTAJILLE (Kansan Uutiset 10.10.2015)

AmosAhola

Olen 38-vuotias ohjelmistotuotannon diplomi-insinööri, jolla on takana 10 vuotta suomalaisessa teollisuuskonsernissa sekä parissa ohjelmistostartupissa. Viimeisten hallitusten kyvyttömyys vähentää työttömyyttä muuten kuin julkissektorille työllistämällä sai minut mukaan politiikkaan ja Liberaalipuolueen aktiivijäseneksi. Suomi on todella syvällä suossa, ja ihmettä ei ole varaa enää odottaa. Liberaalipuolueen Helsingin piirijärjestön puheenjohtaja, varavaltuutettu: amos.ahola@liberaalipuolue.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu