Aktiivisen työvoimapolitiikan aika on ohi

Ensimmäinen kunnallinen työvoimatoimisto perustettiin Helsinkiin vuonna 1903, ja sen tehtävä oli osoittaa työttömille töitä.  1961 työnvälitys siirrettiin kunnilta valtiolle, ja homma toimikin melko mukavasti aina vuoteen 1990 saakka, jolloin ei ollut enää työpaikkoja joita työttömille osoittaa.

Tässä vaiheessa mentiin metsään, sillä sen sijaan että työvoimatoimistot olisivat laittaneet lapun luukulle, ne keksivät itselleen uusia tehtäviä, eli ns. aktiivisen työvoimapolitiikan, josta itse käytän termiä aikuisten päivähoito.

Tätä haamua yhteiskuntamme kantaa edelleen harteillaan, ja se on leivottu aktiivimalliinkin sisään:

"Aktiivimallin lähtö­kohta on, että työtön tekee kunkin kolmen kuukauden jakson aikana vähintään 18 tuntia ansiotöitä, osallistuu viikon verran yhteiskunnan aktivointitoimiin tai ansaitsee noin tuhat euroa yrittäjätuloa. Muutoin työttömyysetuutta leikataan vajaat viisi prosenttia." (HS 30.12.2017)

Ehdotan, että boldattu kohta poistetaan aktiivimallista, ja että kaikista TE-toimistojen palveluiden käyttämisestä tehdään täysin vapaaehtoista – näin kansalaiset voivat keskittyä työnhakuun eivätkä ajan haaskuuseen jonninjoutavilla kursseilla, joista eivät kostu kuin niitä järjestävät konsultit.

Uskon myös että kun TE-toimistojen käytävät kaikuvat tyhjinä, merkittävä osa niiden 165 miljoonan vuosittaisesta budjetista voidaan käyttää parempiin tarkoituksiin – summa on moninkertaisesti suurempi kuin mitä aktiivimallin uskotaan säästävän.

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen Helsingin piirin puheenjohtaja ja varavaltuutettu, joka näkee perustulon merkittävästi parempana ratkaisuna kuin aktiivimallin.

AmosAhola

Olen 38-vuotias ohjelmistotuotannon diplomi-insinööri, jolla on takana 10 vuotta suomalaisessa teollisuuskonsernissa sekä parissa ohjelmistostartupissa. Viimeisten hallitusten kyvyttömyys vähentää työttömyyttä muuten kuin julkissektorille työllistämällä sai minut mukaan politiikkaan ja Liberaalipuolueen aktiivijäseneksi. Suomi on todella syvällä suossa, ja ihmettä ei ole varaa enää odottaa. Liberaalipuolueen Helsingin piirijärjestön puheenjohtaja, varavaltuutettu: amos.ahola@liberaalipuolue.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu