Työttömyysturvaa pitää leikata vain yläpäästä

Hallitus yhdisti noin 700 000 suomalaista vastustamaan aktiivimallia, antaen näin vahvan aseen vasemmiston käsiin (HS 30.12.2017). Mallin suurin virhe oli siinä, että se otti kaikilta, eikä antanut kenellekään mitään – hallituksemme ei ymmärtänyt, että työttömät eivät ole tulotasoltaan homogeeninen joukko, vaan kaksi ääripäätä ja jotain sen välissä. 

Ensimmäisessä ääripää ovat he, jotka eivät ole riittävän vahvoja vaatimaan nykyjärjestelmästämme kaiken mikä heille kuuluisi, sekä nuoret, jotka eivät ole päässeet kiinni työelämään. Tämä joukko nauttii alle tuhannen euron kuukausittaisi tukia, ja mikä tahansa työpaikka parantaa heidän elintasoaan.

Toisessa ääripäässä ovat he, jotka osaavat pelata järjestelmää tai nauttivat merkittävää ansiosidonnaista työttömyysturvaa – molemmilla keinoilla tuet nousevat yli 2000 euroon kuussa. Maksimia ei tiedä kukaan, mutta kuvaavia uutisia aiheesta on kirjoitettu, esim. Viiden tonnin kuukausipalkka ei kelvannut: "Purjehduskausikin alkaa pian" (Yle 3.6.2015)

Oma perustulomallini on rakennettu yhteistyössä ensimmäisen ääripään kanssa, ja palaute on ollut pelkästään positiivista – tuet eivät vähene, kaikesta työnteosta tulee kannattavaa, eikä TE-toimistoille tai Kelalle tarvitse selitellä enää mitään.

Toiselle ääripäälle minulta ei heru ymmärrystä – julkisen sektorin tehtävä ei ole tukea tämän yhteiskunnan hyväosaisia, jokainen yli 4000e kuukausipalkkaa nauttiva kykenee säästämään pahan päivän varalle ja muokkaamaan kulutustottumuksiaan uuden työpaikan hankkimiseen kuluvaksi ajaksi.

 

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen Helsingin piirin puheenjohtaja ja varavaltuutettu, joka tietää että:

Hajota ja hallitse (lat. Divide et impera) on strategia, jossa hankitaan ja ylläpidetään valtaa hajottamalla valtakeskittymät useampaan osaan, jotta niillä olisi yksinään vähemmän vaikutusvaltaa kuin yhdessä. Rooman valtakunta käytti menetelmää hallitakseen imperiumia. (Wikipedia)

 

PS. tulonjaon trendi on ollut hyväosaisia työttömiä suosiva jo tovin, esim: Perusturvan outo rahanjako: köyhimmät työttömät saavat jotain, hyväosaisimmat moninkertaisesti (SK 8.5.2012)

AmosAhola

Olen 38-vuotias ohjelmistotuotannon diplomi-insinööri, jolla on takana 10 vuotta suomalaisessa teollisuuskonsernissa sekä parissa ohjelmistostartupissa. Viimeisten hallitusten kyvyttömyys vähentää työttömyyttä muuten kuin julkissektorille työllistämällä sai minut mukaan politiikkaan ja Liberaalipuolueen aktiivijäseneksi. Suomi on todella syvällä suossa, ja ihmettä ei ole varaa enää odottaa. Liberaalipuolueen Helsingin piirijärjestön puheenjohtaja, varavaltuutettu: amos.ahola@liberaalipuolue.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu