Kelan menojen alueellinen jakauma ei ole olennaista

Pohjois-Savossa sijaitsee Kelalle kallein kunta – Suomi jakautuu vauraisiin ja köyhiin alueisiin, katso kuinka paljon tukia kotikuntasi asukkaat nostavat (HS 07.01.2017) on ainakin otsikoltaan valitettavaa kohujournalismia, ja jatkoa viimeviikkoiselle vastakkainasettelua synnyttäneelle artikkelille Vastakkain­asettelun aika ei ole ohi – suomalaisten mielestä kaupunkien ja maaseudun välillä on juopa (HS 1.1.2017). 

Kelan menojen maantieteellinen jakauma on seurausta täysin ymmärrettävistä syistä – osa kunnista on paremmassa vireessä kuin toiset, eikä sen pitäisi tulla kenellekään yllätyksenä. Värjätyn kartan näyttäminen saattaa johtaa lukijaa harhaan siinä, että oranssin tummempi sävy (kuvaliite 1) on itseaiheutettua. Näin ei kuitenkaan ole, jonka voi päätellä siitä, että tummin alue ei ole pistemäinen, vaan alueellinen (kuntarajat ylittävä). 

Huomionarvoista on myös se, että muuttotappio työttömien osalta (kuvaliite 2) ei näytä merkittävästi pienentävän Kelan menoja alueella ) – käytännössä tämä tarkoittaa mitä todennäköisemmin sitä, että (nuoret) työttömät muuttavat kaupunkeihin, joissa he työllistyvät.

 

Maaseudun ja kaupungin vastakkainasettelun sijaan kannustan Helsingiä Sanomia tekemään jutun sosiaalietuuksien jakautumisesta henkilöittäin.  Käytännössä tämä onnistuu muodostamalla kuvaaja yksilöistä ja/tai kotitalouksista, sekä heidän vastaanottaanottamien tukien summasta (esimerkkinä kuvaliite 3), mukaanlukien ansiosidonnainen työttömyysturva. Eläkeläiset kannattaa erottaa omaksi joukokseen, eikä sekoittaa heitä samaan kuvaan. Myöskään logaritminen asteikko ei ehkä ole paras mahdollinen, mutta itse piirsin sillä, koska sillä tarkkuudella uskon esimerkkikäyräni olevan "sinnepäin" todellisuuden kanssa.

Tarkka kuvaaja olisi tarpeen sekä aktiivimallista että perustulosta keskusteltaessa – sekä kansalta ja päättäjiltä puuttuu selkeä kuva siitä, millä tasolla sosiaalietuudet nykyään ovat.

 

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen Helsingin piirin puheenjohtaja ja varavaltuutettu, jonka mielestä suurimpia sosiaalietuuksia on syytä leikata, ja pienimpiä kasvattaa.

AmosAhola

Olen 38-vuotias ohjelmistotuotannon diplomi-insinööri, jolla on takana 10 vuotta suomalaisessa teollisuuskonsernissa sekä parissa ohjelmistostartupissa. Viimeisten hallitusten kyvyttömyys vähentää työttömyyttä muuten kuin julkissektorille työllistämällä sai minut mukaan politiikkaan ja Liberaalipuolueen aktiivijäseneksi. Suomi on todella syvällä suossa, ja ihmettä ei ole varaa enää odottaa. Liberaalipuolueen Helsingin piirijärjestön puheenjohtaja, varavaltuutettu: amos.ahola@liberaalipuolue.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu