Myös pankkien pitää kantaa asuntolainaamisen riskiä

Pankit kyttäävät miten suomalaiset innostuvat pitkistä asuntolainoista – kotitalouksien velkataakka kasvaa, parahtivat viranomaiset (Yle 8.1.2017) – mutta paljonko velkataakka kasvaa?

Suomen Pankki (kuvaliite 1) osaa kertoa, että asuntolainakannan vuotuinen kasvutahti on ollut vajaat pari miljardia, ja kaudet jolloin se ei kasva, merkitään punakynällä ja niitä kutsutaan kriisiksi (kuvaliite 2). Voisi siis kuvitella, että viranomaiset taputtaisivat käsiään pankkien innovaatiolle pidemmistä asuntolainoista, mutta todellisuus on toinen Fiva: Emme kaipaisi tätä ilmiötä (TS 8.1.2017).

Syy löytyy naapurimaistamme: Asuntojen hinnat tippuvat Ruotsissa – Tukholmassa hinnoista kadonnut kolmessa kuukaudessa 10 prosenttia (AP 14.10.2017), Asuntojen hinnat putoavat kaksinumeroista tahtia Oslossa (KL 2.1.2018).

Miksi kuohunta naapurimaissa (tai keskipitkällä aikavälillä vääjäämätön korkojen nousu) ei pankkejamme huoleta ja lainaa uskalletaan antaa jopa löyhemmin kuin aikaisemmin?

Näkisin, että syy löytyy pankkeja riskeiltä suojaavista säännöksistä, sekä 1990-luvun tapahtumista (punakynällä merkityt vuodet kuvaliitteessä), jolloin pankit eivät joutuneet virheistään tilille, vaan velalliset vedettiin kölin alta ja loppulaskun kuittasi veronmaksaja.

 

Sen sijaan että Fiva päivittelee kehitystä pidempien laina-aikojen perään, kannustan sitä vaikuttamaan lainsäätäjiimme niin, että suurempi osa asuntolainojen riskeistä voi realisoitua lainanantajille, eli pankeille.

Eräs käytännön keino on jingle mail: velallinen voisi aina halutessaan luovuttaa velan panttina olevan asunnon pankille, joka vapauttaisi hänet täysimääräisesti velasta. Termi jingle mail tulee kirjekuoressa kilisevistä avaimista.

 

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen Helsingin piirin puheenjohtaja ja varavaluutettu, jonka mielestä kasvukeskusten asunnot maksavat nykyään sen verran kuin tyhmin saa pankista lainaa.

AmosAhola

Olen 38-vuotias ohjelmistotuotannon diplomi-insinööri, jolla on takana 10 vuotta suomalaisessa teollisuuskonsernissa sekä parissa ohjelmistostartupissa. Viimeisten hallitusten kyvyttömyys vähentää työttömyyttä muuten kuin julkissektorille työllistämällä sai minut mukaan politiikkaan ja Liberaalipuolueen aktiivijäseneksi. Suomi on todella syvällä suossa, ja ihmettä ei ole varaa enää odottaa. Liberaalipuolueen Helsingin piirijärjestön puheenjohtaja, varavaltuutettu: amos.ahola@liberaalipuolue.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu