Mieluummin yksi iso lakko, kuin tuhat pientä

Lingchi, eli "kuolema tuhannella viillolla", oli kiinalainen kidutuksen ja teloituksen muoto, jossa uhriin viillettiin useamman päivän ajan pienia haavoja, jotka lopulta tappoivat hänet. Tämä kidutusmuoto kiellettiin Kiinassa vuonna 1905, mutta kuten kuvaliitteestä näemme, se elää ja voi hyvin 2000-luvun Suomessa. Ensi perjantaina edessä on yksi viilto lisää (Yle 30.1.2018)

Teloittajan veitsi on tutuissa käsissä, mutta toisin kuin väitetään, suunnitellun lakon syy ei ole aktiivimalli, vaan SDP:n kannatus ja ammattiliittojen pienenevät jäsenmäärät (journalisti.fi, 17.03.2016). Tätä ei tarvitse lukea  rivien välistä: Rinne lupaa perua aktiivimalliin kuuluvan leikkauksen, jos Sdp päätyy hallitusvastuuseen (IS 31.1.2018). Liian vähän, ja liian myöhään – AY-liike on aina heittänyt työttömät junan alle oman valtansa säilyttämiseksi.

Perustuslakimme mukaan "Valtiovalta Suomessa kuuluu kansalle, jota edustaa valtiopäiville kokoontunut eduskunta." – nyt jos koskaan on aika ottaa veitsi pois teloittajalta.

Poliittisten lakkojen kieltäminen on eräs vaihtoehto (Yle 26.1.2018), mutta itse olisin valmis menemään huomattavasti pidemmälle. Samalla on syytä poistaa työmarkkinajärjestöjen yleishyödyllisyys, jäsenmaksujen verovähennysoikeus, sekä työehtosopimusten yleissitovuus. Jos perustuslakimme omaisuudensuoja sen vaan sallii, olisin valmis myös jakamaan työmarkkinajärjestöjen varallisuuden niiden jäsenille (AA 1.2.2016).

Luonnollisesti tästä seuraisi yleislakko, joka on kuitenkin estettävissä järjestämällä kansanäänestys aiheesta etukäteen.

Ehdotukseni ovat melko radikaaleja, mutta Suomen kannalta on olennaista että työmarkkinajärjestöjen ulkoparlamentaarista valtaa vähennetään. Kun näin tehdään, on kuitenkin huolehdittava siitä, että työntekijöiden edunvalvonta siirtyy vihdoin 2000-luvulle. Itse näkisin että mm. minimipalkka olisi syytä säätää lailla, ja että työntekijöiden oikeus järjestäytyä pitää edelleen säilyttää vahvana.

Uutta mallia suunniteltaessa on syytä perehtyä erityisesti yrityksiin, joissa työntekijät ja työnantaja kokevat olevan samassa veneessä vastakkainasettelun sijaan.

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen Helsingin piirin puheenjohtaja ja varavaltuutettu, joka ei kannata aktiivimallia, vaan perustuloa.

 

PS. Liberaalipuolueen puolueohjelmaan on kirjattu näin: 

Työmarkkinoiden sääntelystä päättäminen kuuluu vaaleilla valitulle eduskunnalle – ei työmarkkinajärjestöille.

AmosAhola

Olen 38-vuotias ohjelmistotuotannon diplomi-insinööri, jolla on takana 10 vuotta suomalaisessa teollisuuskonsernissa sekä parissa ohjelmistostartupissa. Viimeisten hallitusten kyvyttömyys vähentää työttömyyttä muuten kuin julkissektorille työllistämällä sai minut mukaan politiikkaan ja Liberaalipuolueen aktiivijäseneksi. Suomi on todella syvällä suossa, ja ihmettä ei ole varaa enää odottaa. Liberaalipuolueen Helsingin piirijärjestön puheenjohtaja, varavaltuutettu: amos.ahola@liberaalipuolue.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu