Suomi tarvitsee lottosäästötilin

Seuran hankkima aineisto paljastaa: Veikkaus sijoittaa eniten rahapeliautomaatteja kaikkein köyhimpien asunalueille (Seura 8.2.2018) on Seuralta mainiota tutkivaa journalismia, eikä kerta ole ensimmäinen: Suomalaiset pelaavat rahapelejä käsittämättömän paljon: summa on maailman viidenneksi suurin (Seura 21.1.2016).

Veikkaus on aivan perustellusti tähtäimessä, Suomi pelaa yli kolme miljardia euroa vuodessa (veikkaus.fi), pumpun kulut ovat noin puoli miljardia vuodessa, vuotuiseksi tuotoksi lasketusta miljardista hyvät veljet kähmivät osansa (Yle 24.08.2016) ja kaiken kukkuraksi pelaamisen ongelmat keskittyvät vähäosaisille.

Mitä asialle pitäisi tehdä? Olen aikaisemmin ehdottanut: Pelaaminen kortin taakse, tai rahapelimonopoli purettava (AA 11.4.2016), joka ilokseni etenee: Veikkaukselta suuruudistus: Jatkossa raha-automaatteihin vaaditaan pakollista tunnistautumista – uudistus voimaan 2023 (IL 19.12.2017), mutta aivan liian hitaasti.

 

Lyödään siis hieman lisää löylyä – ehdotan että korvaamme Veikkauksen monopolin Prize-linked savings accountilla, eli vapaasti suomennettuna lottosäästötilillä. Kyseessä on joissakin maailman maissa tarjottu ratkaisu, jossa kansalaiset voivat tallettaa rahaa korottomalle säästötilille, ja jokaista talletettua euroa vastaan he saavat lottokupongin, joiden kesken arvotaan säästötilien yhteinen vuotuinen korkokertymä. 

Jos oletetaan että kansalaiset "pelaisivat" (= säästäisivät) edelleen noin kolme miljardia vuodessa, ja koko summa sijoitettaisiin valtion kymmenvuotisiin obligaatioihin, jotka tarjoavat prosentin korkoa (Suomenpankki.fi), vuodessa voittoa maksettaisiin 30 miljoonaa euroa.

Nämä voitot, ja tilille talletetut säästöt kansalaiset voisivat nostaa säästötililtään halutessaan, pelaamisesta johtuvat ongelmat olisivat mennyttä ja Suomi maksaisi (halutessaan) valtionlainoistaan vähemmän korkoa. Tällä hetkellä ainoa este lottosäästötilin tarjoamiseksi Suomessa on arpajaislain 3 § 11:

"Veikkaus Oy:llä on yksinoikeus rahapelien toimeenpanemiseen."

 

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen Helsingin piirin puheenjohtaja ja varavaltuutettu, joka on valmis toteuttamaan Suomeen lottosäästötilin, jos se tehdään lailliseksi, mutta hyväksyy myös valtiollisen toteutuksen, olettaen että Veikkauksen organisaatiokuluista säästyy luokkaa puoli miljardia vuodessa.

AmosAhola

Olen 38-vuotias ohjelmistotuotannon diplomi-insinööri, jolla on takana 10 vuotta suomalaisessa teollisuuskonsernissa sekä parissa ohjelmistostartupissa. Viimeisten hallitusten kyvyttömyys vähentää työttömyyttä muuten kuin julkissektorille työllistämällä sai minut mukaan politiikkaan ja Liberaalipuolueen aktiivijäseneksi. Suomi on todella syvällä suossa, ja ihmettä ei ole varaa enää odottaa. Liberaalipuolueen Helsingin piirijärjestön puheenjohtaja, varavaltuutettu: amos.ahola@liberaalipuolue.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu