Vapaat markkinat ovat kansalaisen etu ja kapitalistin tappio

Ulkomaiset sijoittajat rynnivät Suomen asuntomarkkinoille – jopa 6000 asuntoa parissa vuodessa (YLE 21.2.2018) väittää, että vapaat markkinat ovat sijoittajille mieleen – totuus on päinvastainen.

Aivan kuten Digitan (HS 17.08.2014) ja Carunan (IS 9.2.2017) tapauksissa, ulkomaiset sijoittajat eivät ole hyväntekijöitä. Ne ovat täällä tuoton perässä, ja mitä vapaammat ovat markkinat, sen vaikeampi niistä on nyhtää tuottoa.

Suomalainen asumistukijärjestelmä on eräs myyntiargumentti jolla ulkomaisia sijoittajia tänne houkutellaan. Se takaa kasvukeskuksissa tasaisen kassavirran, sillä sen takia maksukykyisiä asukkaita löytyy aina. Tämän lisäksi kunnat kieltävät tyhjien kiinteistöjen muuttamisen asumiskäyttöön (Yle 10.01.2018), rakennusyhtiöistä on pulaa (RL 09.02.2018) ja viime kädessä ylimääräiset asunnot puretaan (Yle 27.01.2018) niukkuuden takaamiseksi.

Parhaimmissa tapauksissa ulkomaiset investoinnit Suomeen ovat uusia tehtaita, konesaleja tai jotain muuta työllistävää tai lisäarvoa tuottavaa, mutta huomionarvoista tässä tapauksessa on se, että ulkomaiset sijoittajat eivät ole rakennuttaneet Suomeen, vaan ne ovat ostaneet valmiita asuntoja tuottamatta lisää arvoa. 

Jos poliittista tahtoa riittää, asuntomarkkinoista voidaan tehdä vapaammat mm. sallimalla kiinteistöjen käyttötarkoitusmuutos ilmoituksella, moninkertaistamalla rakennusoikeus purettujen kiinteistöjen kohdalla ja sallimalla maanomistajien kaavoittaa maansa kunnallistekniikan hinnalla.

Tämä toki vähentää ulkomaisten sijoittajien halua ostaa suomalaisia asuinkiinteistöjä, ja hyvä niin. Niiden sijaan näkisimme täällä enemmän ulkomaisia rakennusyhtiöitä, joka lievittäisi asuntopulaa ja sitä kautta asumismenoja.

 

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen Helsingin piirin puheenjohtaja ja varavaltuutettu, joka tietää vapaiden markkinoiden hyödyttävän kansalaista kapitalistin sijaan.

PS. Pääkaupunkiseudun toimistot kaikuvat tyhjyyttään, käyttämättömiä neliöitä on yli miljoona (HS 20.02.2018)

AmosAhola

Olen 38-vuotias ohjelmistotuotannon diplomi-insinööri, jolla on takana 10 vuotta suomalaisessa teollisuuskonsernissa sekä parissa ohjelmistostartupissa. Viimeisten hallitusten kyvyttömyys vähentää työttömyyttä muuten kuin julkissektorille työllistämällä sai minut mukaan politiikkaan ja Liberaalipuolueen aktiivijäseneksi. Suomi on todella syvällä suossa, ja ihmettä ei ole varaa enää odottaa. Liberaalipuolueen Helsingin piirijärjestön puheenjohtaja, varavaltuutettu: amos.ahola@liberaalipuolue.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu