Talletussuojan merkittävä pienentäminen olisi järkevää

Jo tovin markkinoilla olleet piensijoittajat muistavat Kaupthingin, Landsbankin ja Glitnirin. Nämä Islannin ihmeet tarjosivat lyhyille määräaikaistalletuksille yli viiden prosentin korkoa, kunnes ne vuonna 2008 menivät kanttuvei. Suomalaiset piensijoittajat ja veronmaksajat eivät hävinneet mitään, vaan suomalaiset pankit kuittasivat tappiot, syistä, joita en tiedä. (IS 20.10.2008)

Nyt Bank Norwegian tarjoaa suomalaisten talletuksille moninkertaista korkoa normaaliin verrattuna – nyt Norja aikoo puolittaa talletussuojan (HS 22.2.2018). Talletussuojan puolittaminen on oikeansuuntaista kehitystä, mutta täysin riittämätöntä. Norjan talletussuoja on nykyisellään kaksi miljoonaa kruunua, eli noin 200 000 euroa, ja sen puolittaminenkin laskee sen vasta eurooppalaisen talletussuojan tasolle.

Tuonkin muutoksen jälkeen voi lainata satatuhatta euroa Bank Norwegianille 1,75% korolla, ja jos pankki menee kanttuvei, laskun kuittaa Norjan valtio, joka on eräs maksukykyisimmistä maailmassa. Näin moni rationaalinen sijoittaja tekee, ja tätä ongelmaa kutsutaan moraalikadoksi.

Ja kysymys on todellakin sijoittajista eikä tallettajista, sillä sellaista asiaa kuin pankkitalletus ei nykyisellään ole olemassakaan – tilisi saldo kertoo sen, paljonko olet lainannut pankille, ja pankki maksaa velkansa sinulle jos kykenee.

Talletussuojan alkuperäinen tarkoitus oli huolehtia siitä, että kansalaiset eivät innostu panikoimaan ja nostamaan rahojaan pankista, sillä talletuspako itsessään riittää kaatamaan pankin kuin pankin, mutta nykyisessä muodossaan talletussuoja siirtää kaiken riskin sijoittajilta veronmaksajille.

Mielestäni olisi syytä aloittaa yhteiskunnallinen keskustelu talletussuojan laskemisesta kymppitonniin per henkilö (nykyisellään 100 000e per pankki per henkilö) – näin käyttötilimme ja viime kuun palkkamme olisivat turvassa, mutta tämän ylittävistä summista riskin kantakoot sijoittajat itse.

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen Helsingin piirin puheenjohtaja ja varavaltuutettu, jota kismittää tappioiden sosialisoiminen.

AmosAhola

Olen 38-vuotias ohjelmistotuotannon diplomi-insinööri, jolla on takana 10 vuotta suomalaisessa teollisuuskonsernissa sekä parissa ohjelmistostartupissa. Viimeisten hallitusten kyvyttömyys vähentää työttömyyttä muuten kuin julkissektorille työllistämällä sai minut mukaan politiikkaan ja Liberaalipuolueen aktiivijäseneksi. Suomi on todella syvällä suossa, ja ihmettä ei ole varaa enää odottaa. Liberaalipuolueen Helsingin piirijärjestön puheenjohtaja, varavaltuutettu: amos.ahola@liberaalipuolue.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu