Suomi on kartellien luvattu maa

Suomi on lähivuosina kunnostautunut erilaisisten kartellien paljastamisessa: Asvalttikartellista (Yle 20.10.2016) napsahti sanktioita 34 miljoonaa, Metsäkartellista (Yle 31.8.2017) päästiin kuin koira veräjästä, Bussikartelli (Yle 14.12.2017) maksoi 1,1 miljoona.

Vaikka kartellien paljastuminen on sinänsä positiivinen asia, huomionarvoista näissä kaikissa on se, että näistä langetetut korvaukset olivat ns. läpsy ranteelle, ja kartellien hyödyt rikollisille olivat huomattavasti korvauksia suurempia.

Vaikka Adam Smith ei aikoinaan käyttänyt termia kartelli, hän tunnisti käsitteen:

"People of the same trade seldom meet together, even for merriment and diversion, but the conversation ends in a conspiracy against the public, or in some contrivance to raise prices." (The Wealth of Nations, 1776)

Ja ehdotti erilaisia toimia ongelman minimoimiseksi.

 

Viimeaikainen uutisointi on käsitellyt toisenlaisia kartelleja, eli palkkoja:

Lappiin ei tahdo löytyä työntekijöitä Suomesta – Lauri Väisänen haki kymmentä paikkaa, mutta yksikään firma ei suostunut vajaan 2 000 euron palkkatoiveeseen (HS 2.2.2018)

Pääkaupunkiseudun kunnilla herrasmiessopimus, että lastentarhanopettajien palkkoja ei nosteta – "Kutsun tätä palkkakartelliksi" (Yle 5.3.2018)

Jo neljännevuosisata sitten Smith ymmärsi työvoimapulan johtavan palkkojen kasvuun (kuvaliite), joka vuorostaan houkuttelee lisää tekijöitä alalle – olettaen että "herrasmiessopimuksia" ei tehdä.

 

Näkisin, että Suomi on kartellien luvattu maa, sillä rangaistukset kartelleista ovat olemattomia, ja valtakunnanmediassa voi kertoa sopineensa palkkakartellin ilman että kenkää tulee, eikä kilpailuvirasto ota asiaan minkäänlaista kantaa.

Kansalaisen välittömän tappion lisäksi eräs kauaskantoisempi seuraus kilpailun puutteesta kotimaassa on se, että yrityksemme eivät harjoittele kunnolla kansainvälistä kilpailua varten – tästä syystä ulkomailta palataan yleensä häntä koipien välistä.

 

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen Helsingin piirin puheenjohtaja ja varavaltuutettu, joka tietää, että kilpailutilanne on aina kansalaisen etu.

AmosAhola

Olen 38-vuotias ohjelmistotuotannon diplomi-insinööri, jolla on takana 10 vuotta suomalaisessa teollisuuskonsernissa sekä parissa ohjelmistostartupissa. Viimeisten hallitusten kyvyttömyys vähentää työttömyyttä muuten kuin julkissektorille työllistämällä sai minut mukaan politiikkaan ja Liberaalipuolueen aktiivijäseneksi. Suomi on todella syvällä suossa, ja ihmettä ei ole varaa enää odottaa. Liberaalipuolueen Helsingin piirijärjestön puheenjohtaja, varavaltuutettu: amos.ahola@liberaalipuolue.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu