Pitääkö terroristien kanssa neuvotella?

SAK:n ja EK:n entiset johtajat varoittavat liiallisen uudistusinnon mukanaan tuomista virheistä (HS 10.3.2018) on hapan tilitys vallastaan kynsin ja hampain kiinni pitäviltä tahoilta:

"Meitä huolestuttaa sopimus­yhteiskunnan ja kolmikantaisen ­valmistelutyön tulevaisuus."

On olennaista ymmärtää, että laajimmillaankin tulkittuna työmarkkinajärjestöt edustavat alle puolta Suomen kansasta, ja viimeisin esimerkki tästä on Sinisten täysin perusteltu esitys ansiosidonnaisen laajentamisesta kaikkiin työttömiin:

Ay-liikkeestä tyrmäys Sampo Terholle: ”Haluaa romuttaa ansiosidonnaisen ja kassajärjestelmän” (US 26.2.2018)

Koska muutos vähentäisi työmarkkinajärjestöjen valtaa, se ammutaan alas, vaikka se yksiselitteisesti parantaisi työttömien asemaa Suomessa.

Työttömien lisäksi kolmikannassa ei istu myöskään yrittäjien edustajia, osittain sillä seurauksella että mahdollisesti laiton yleissitovuus (US 8.6.2016) koskee myös heitä. Ei siis ihme, että yrittäjät haluavat uutta kolmikannan tulkintaa (Yle 19.10.2010).

Myös opiskelijat ja eläkeläiset ovat merkittäviä ryhmiä, joiden muroihin työmarkkinajärjestöt surutta laskevat kun tilaisuus tulee.

Liberaalipuolueen yleisohjelmaan on kirjattu lause:

"Suomessa ylintä valtaa käyttää vaaleilla valittu eduskunta, eikä sen tule ulkoistaa valtaa muille tahoille, kuten työmarkkinajärjestöille."

Puolueohjelmassamme asia on on esitetty konkreettisemmin:

"Suomeen tarvitaan markkinaehtoisesti toimivat työmarkkinat. Liberaalipuolue kannattaa työehtosopimusten yleissitovuudesta luopumista ja paikallisen sopimisen lisäämistä työmarkkinoiden liikkuvuuden ja joustavuuden lisäämiseksi. Työmarkkinoiden sääntelystä päättäminen kuuluu vaaleilla valitulle eduskunnalle – ei työmarkkinajärjestöille. Työmarkkinajärjestöjen erivapaudet tulee poistaa eikä niiden tule saada päättää niihin kuulumattomien työehdoista."

Ihalaisen ja Laatusen mielipide näyttää olevan, että työmarkkinajärjestöt olisi hyvä pitää mukana päättämässä ihan kaikesta. Olen vahvasti eri mieltä. Toisaalta, voi myös kysyä, että mistä lähtien Suomen tasavallan pääministeri on ollut tilivelvollinen millekään yhdistykselle:

SAK vaatii pääministeriltä selvitystä – Mikä on hallituksen rooli ansiosidonnaisen työttömyysturvan uudistamisessa? (Yle 9.3.2018)

 

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen Helsingin piirin puheenjohtaja ja varavaltuutettu, jolla on ilmeisesti liiallista uudistusintoa.

AmosAhola

Olen 38-vuotias ohjelmistotuotannon diplomi-insinööri, jolla on takana 10 vuotta suomalaisessa teollisuuskonsernissa sekä parissa ohjelmistostartupissa. Viimeisten hallitusten kyvyttömyys vähentää työttömyyttä muuten kuin julkissektorille työllistämällä sai minut mukaan politiikkaan ja Liberaalipuolueen aktiivijäseneksi. Suomi on todella syvällä suossa, ja ihmettä ei ole varaa enää odottaa. Liberaalipuolueen Helsingin piirijärjestön puheenjohtaja, varavaltuutettu: amos.ahola@liberaalipuolue.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu