Asumistukijärjestelmä paljastaa Soten suurimman riskin

Tuliko kipuraja jo vastaan? Kela maksoi asumistukia yli 2000 miljoonaa euroa – neljännes summasta valuu pääkaupunkiseudulle (TE 16.3.2018) kuvaa hyvin sitä ongelmaa, joka syntyy alueellisista tulonsiirroista.

Silloin kun kunta voi maksattaa jonkin ongelman valtiolla, siltä katoaa kannustimet korjata ongelma, jolloin kustannukset karkaavat käsistä. Kannustimet itse asiassa kääntyvät päälaelleen – mitä enemmän valtiolta rahaa kuntaan virtaa, sen parempi kunnalle.

Ehdotetussa sote- ja maakuntauudistuksessa sama aiotaan tehdä 18,5 miljardille (kuvaliitteenä) – tuo raha kiertäisi valtionverotuksen kautta, kun se nykyään maksetaan kunnallisveron kautta.

Maakuntauudistusta ei missään tapauksessa pidä toteuttaa ilman maakuntaveroa, ja asumistukijärjestelmäkin pitäisi välittömästi siirtää valtiolta kuntien harteille.

 

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen Helsingin piirin puheenjohtaja ja varavaltuutettu, jonka mielestä kuntien pakkoyhdistämisellä saavutettaisiin sote- ja maakuntauudistuksen hyödyt ilman sen haittoja. Tämä ei kuitenkaan onnistune ilman perustuslakimuutosta.

AmosAhola

Olen 38-vuotias ohjelmistotuotannon diplomi-insinööri, jolla on takana 10 vuotta suomalaisessa teollisuuskonsernissa sekä parissa ohjelmistostartupissa. Viimeisten hallitusten kyvyttömyys vähentää työttömyyttä muuten kuin julkissektorille työllistämällä sai minut mukaan politiikkaan ja Liberaalipuolueen aktiivijäseneksi. Suomi on todella syvällä suossa, ja ihmettä ei ole varaa enää odottaa. Liberaalipuolueen Helsingin piirijärjestön puheenjohtaja, varavaltuutettu: amos.ahola@liberaalipuolue.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu