Onnellisuusprofessori ampuu vasemmalta ohi

Suomi on jo niin rikas, ettei raha enää tuo lisää onnea – onnellisuusprofessorin mukaan meidän pitää nyt keskittyä vaurauden jakamiseen sen haalimisen sijaan (Yle 18.03.2018) on jatkoa viimeviikkoiselle YK:n raportti: Suomi on maailman onnellisin maa (Yle 14.03.2018).

Onnellisuustutkija esittää, että koska varallisuus ei tuo onnea, meidän pitäisi keskittyä sen jakamiseen – mielestäni tämä paradoksaalinen johtopäätös on klassista sosialismia, ja tutkija myöntää itsekin ettei ymmärrä miksi se ei toimi.

 

Ehdotan siis parempaa keinoa samaan päämäärään – onnellisuuden lisäämiseen:

Amerikkalainen tutkimus vuodelta 2013 (WSJ 17.04.2014, kuvaliite) osoittaa, että mitä pidemmän henkilöt ovat työttöminä, sen todennäköisemmin he masentuvat.

Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että työnteko lisää onnellisuutta, ja väitän että varallisuuden jakamisen sijaan työn jakaminen on tehokkaampi keino lisätä kansalaisten onnellisuutta.

Teoria tämän takana on triviaali – jos neljä halukasta henkeä rupeaa tekemään nelipäivästä työviikkoa 80% palkalla, ja viides palkataan tekemään heiltä tekemättä jääneet työt, viisi ihmistä on entistä onnellisimpia.

Käytännön keino tämän edistämiseen olisi työn sivukulujen progression muokkaaminen niin, että 50% niistä syntyisi ensimmäisestä 30 viikkotunnista, ja loput 50% viimeisestä 8 tunnista 45 minuutista. Näin syntyy työnantajille kannustin hyväksyä työntekijöiden toivomus lyhyemmästä työviikkosta.

Nykyisellään työnantajilla ei tälläistä kannustinta ole, sillä työntekijöistä johtuvat kiinteät kulut (työvälineet, työpisteen vuokra, koulutus jne) kannustavat päin vastoin maksimoimaan työntekijöiden viikkotyöajan.

 

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen Helsingin piirin puheenjohtaja ja varavaltuutettu, joka mielellään luovuttaisi joka viidennen työpäivänsä pois.

 

Aiheesta lisää:

Työtä on riitettävä kaikille (AA 28.05.2017)

Kuuden tunnin työpäivä tulee vääjäämättä (AA 13.06.2016)

AmosAhola

Olen 38-vuotias ohjelmistotuotannon diplomi-insinööri, jolla on takana 10 vuotta suomalaisessa teollisuuskonsernissa sekä parissa ohjelmistostartupissa. Viimeisten hallitusten kyvyttömyys vähentää työttömyyttä muuten kuin julkissektorille työllistämällä sai minut mukaan politiikkaan ja Liberaalipuolueen aktiivijäseneksi. Suomi on todella syvällä suossa, ja ihmettä ei ole varaa enää odottaa. Liberaalipuolueen Helsingin piirijärjestön puheenjohtaja, varavaltuutettu: amos.ahola@liberaalipuolue.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu