Kuinka yritystuet kesytetään

Raivo repesi yritystukiväännössä – Mauri Pekkarinen: ”Haastan milloin tahansa mittelöön” (Uusisuomi 30.3.2018) – haaste otettu vastaan.

Kuinka äkäpussi kesytetään on Shakespearen ensimmäisiä näytelmiä, joka alkaa sillä, että sammunut juoppo puetaan lordiksi, ja hänelle kerrotaan että hänen muistonsa juoppoudesta ovat vain unta. Yritystukien kesyttämiseen ehdotan päinvastaista keinoa – puetaan lordit aktiivimallilaiseksi ja laitetaan heidät töihin.

Käytännössä tämä tapahtuu niin, että hallitus asettaa yritystukien vähentämiselle tavoitteen, itse lähtisin summasta miljardi vuodessa pois.

Tämän jälkeen jokaista yritystukea (kuvaliitteenä, lähde) kohden niitä nauttivat yritykset valitsevat yhden edustajan, jotka edustavat tuota tukea nauttivia yrityksiä neuvotteluissa siitä, mistä miljardi leikataan. Sen jälkeen edustajat neuvottelevat kunnes he ovat saavuttaneet yksimielisen päätöksen siitä mistä miljardi lähtee, hallitus antaa neuvotteluille vaikka 3kk aikaa.

Jos edustajat eivät kykene pääsemään yhteisymmärrykseen kolmessa kuukaudessa, hallitus leikkaa juustohöylällä kaikista tuista puolet pois, eli yhteensä kaksi miljardia vuodessa.

Tämä metodi on varmasti yrityksille tuttu, sillä sitä käytetään yleisesti yritysten omien säästötavoitteiden saavuttamisessa – juju piilee siinä, että leikkaustavoite annetaan sille porukalle, jolla on paras ymmärrys siitä mistä kannattaa leikata niin että haitat minimoidaan. Tämän lisäksi päätöksen tehneet sitoutuvat myös toteuttamaan leikkaukset, poistaen mahdollisuuden naukua asiasta jälkeenpäin.

 

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen Helsingin piirin puheenjohtaja ja varavaltuutettu, joka soveltaisi yritysmaailman metodeja valtiontalouteen enemmänkin.

PS. tämä leikkaamisen metodi ei toimi täydellisesti julkisissa palveluissa, sillä virasto saattaa leikata sieltä mistä päättäjää eniten sattuu, sen sijaan että leikkaisi sieltä mistä syntyy vähiten haittaa. Yritystuissa se kuitenkin toimii mainioisti, koska jokaisen yritysjohtajan bonukset ja työpaikka ovat kiinni suhteellisen lyhyen aikavälin tavoitteissa.

AmosAhola

Olen 38-vuotias ohjelmistotuotannon diplomi-insinööri, jolla on takana 10 vuotta suomalaisessa teollisuuskonsernissa sekä parissa ohjelmistostartupissa. Viimeisten hallitusten kyvyttömyys vähentää työttömyyttä muuten kuin julkissektorille työllistämällä sai minut mukaan politiikkaan ja Liberaalipuolueen aktiivijäseneksi. Suomi on todella syvällä suossa, ja ihmettä ei ole varaa enää odottaa. Liberaalipuolueen Helsingin piirijärjestön puheenjohtaja, varavaltuutettu: amos.ahola@liberaalipuolue.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu