Kauppasodassa yksin jäänyt häviää

Dambisa Moyo kritisoi länsimaista kehitysapua kirjassaan Dead Aid: Why Aid Is Not Working and How There is Another Way for Africa vuonna 2009, ja parempi keino alkaa nyt vihdoin olla horisontissa:

Yle tapasi Afrikan uudet kiinalaiset omistajat – "Etiopiasta voi tulla maailman tehdas" (Yle 2.4.2018)

Globaali vapaakauppa on nostanut luokkaa miljardi ihmistä (kuvaliitteet) pois absoluuttisesta köyhyydestä viimeisten vuosikymmenien aikana, ja seuraavaksi näyttäisi olevan Afrikan vuoro. Tätä vasten Trumpin määräämä kauppasota (KL 2.4.2018) on märkä rätti vasten ihmiskunnan kasvoja.

Se ei kuitenkaan ole ainoa rätti, vaan Afrikkaa on lyöty vuosikymmenien mittaan kaikkein koviten länsimaiden protektionismin keihäänkärjellä: maataloustuilla. Nämä tuet ovat poistaneet maailman köyhiltä mailta niiden suurimman suhteellisen edun vapaakaupassa, eli maataloustuotannon, pitkittäen niiden köyhyyttä.

Nykyisessä geopoliittisessa tilanteessa näkisin että Yhdysvallat on syytä jättää yksin kauppasotineen, ja koko muun maailman olisi syytä synnyttää yhteinen vapaakauppa-alue, ilman keskinäistä protektionismiä.

 

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen Helsingin piirin puheenjohtaja ja varavaltuutettu, joka mielellään näkisi absoluuttisen köyhyyden poistetuksi maailmasta elinaikanaan.

AmosAhola

Olen 38-vuotias ohjelmistotuotannon diplomi-insinööri, jolla on takana 10 vuotta suomalaisessa teollisuuskonsernissa sekä parissa ohjelmistostartupissa. Viimeisten hallitusten kyvyttömyys vähentää työttömyyttä muuten kuin julkissektorille työllistämällä sai minut mukaan politiikkaan ja Liberaalipuolueen aktiivijäseneksi. Suomi on todella syvällä suossa, ja ihmettä ei ole varaa enää odottaa. Liberaalipuolueen Helsingin piirijärjestön puheenjohtaja, varavaltuutettu: amos.ahola@liberaalipuolue.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu