Asuntomarkkinoiden ylivoitot pitäisi jättää kahmimatta

Osmo Soininvaara tuli kirjoituksessaan Mihin kaupunkia tarvitaan vuokra-asuntojen omistajana? (soininvaara.fi 3.4.2018) kertoneeksi ehkä enemmän kuin kollegansa kaupunkiympäristölautakunnassa soisivat:

"Asuntomarkkinat ovat nyt niin pahasti epätasapainossa, että se synnyttää kohtuuttomia ylivoittoja. Jos Kojamo saa nostetuksi oman pääomansa tuoton yli kymmenen prosentin rakentamalla kaupungin sille myymälle maalle vuokra-asuntoja, joiden vuokra maksetaan suurelta osin asumis- ja toimeentulotukena, minusta siinä siirtyy julkista rahaa väärään taskuun. Jos kaupunki rakennuttaisi asunnot ja vuokraisi ne markkinahintaan, ne eivät olisi olennaisesti halvempia, koska markkinahinta riippuu kysynnästä ja tarjonnasta.

Minä haluan käyttää ne voitot, joita nämä sijoittajat kahmivat, asuntotuotannon lisäämiseen Helsingissä."

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan valtasuhteet jakautuvat seuraavasti:

Vihreät

 • Anni Sinnemäki, puheenjohtaja
 • Osmo Soininvaara
 • Kaisa Hernberg
 • Tuomas Rantanen 

Kokoomus

 • Risto Rautava, varapuheenjohtaja
 • Laura Rissanen
 • Sirpa Asko-Seljavaara
 • Atte Kaleva

SDP

 • Eveliina Heinäluoma
 • Jape Lovén

Vasemmistoliitto  

 • Mai Kivelä
 • Silvia Modig 

Perussuomalaiset

 •  Nuutti Hyttinen

Näistä vihreät ja vasemmisto haluavat kahmia ylivoitot kaupungille, SDP ay-liikkeen omistamille rakennusyhtiöille kuten Kojamolle, ja Kokoomus gryndereilleen. Keskustalla ei Helsingissä ole edustusta, joten Nuorisosäätiö joutunee  pääosin nuolemaan näppejään, vaikka historiassa sekin on päässyt tiliä tekemään. (IS 27.5.2010).

Ei ole sattumaa, että kaupunkiympäristölautakunta on huutojärjestyksessä halutuin lautakunta – kaavoituksessa ja rakentamisessa liikkuu selvästi eniten rahaa eri puolueiden eturyhmien suuntaan, erityisesti siksi että niukkuuden myyminen on parasta bisnestä.

Jos tämä tuntuu agenttidekkarilta, kannustan lukemaan Rakennuslehden mainion artikkelin Polar-Sato ja Haka-VVO hallitsivat rakenteellisen korruption:

"1980-luvulla rakennusliikkeet Polar ja Haka ja asuntorakennuttajat Sato ja VVO muodostivat rakenteellisen korruption verkoston, jossa oli mukana demarit, kommunistit ja kokoomus. Esimerkiksi Haka jakoi puoluetukea kaikille kolmelle puolueelle ja sai vastikkeeksi kaavoja ja rakennusoikeuksia." (RL, muokattu 07.11.2016)

 

Vaikka korruptio on muuttanut muotoaan vähemmän ilmeiseksi, ikävä kyllä kansalaiset eivät edelleenkään kuulu yhdenkään eduskuntapuolueen eturyhmään, sillä asuntomarkkinoiden ylivoitot voisi jättää asunnonostajilta myös kahmimatta. Käytännössä tämä onnistuisi niin, että Helsinki triplaisi päätöksellään jokaisen jo rakennetun tontin rakennusoikeuden mahdollistaen ylöspäin rakentamisen. Näin säätyisivät kertaheitolla myös kaupungin merkittävät viheralueet kuten Malmi, Vartiosaari, Kivinokka ja Tali. 

Tämä metodi on hyväksi havaittu mm. Tokiossa: Want Affordable Housing? Just Build More of It (Bloomberg, 14.03.2018):

"And it hasn’t required sprawl — all of Tokyo’s net new housing has come in the form of buildings more than three stories high. Nor has it required Tokyo’s denizens to live in smaller houses — average floorspace per person in the city increased by about 28 percent from 1988 to 2013.

In other words, Tokyo prevented a housing shortage by building more and building up."

Valtio voisi halutessaan kannustaa tähän siirtämällä sekä asumistuen että toimeentulotuen valtiolta kuntien harteille.  

Toimeentulotukihan siirtyi Kelalle vasta vuoden 2017 tammikuussa, joka on 730 miljoonan euron vuosittainen tulonsiirto valtiolta kunnille edellisen 2 miljardin asumistuen päälle poistaen kaupungeilta kaikki kannustimet pitää asumisen hinta kurissa – ongelma tulee kasvamaan entisestään maakunta-uudistuksen myötä, jolloin kaikki sotemenot kierrätetään ilman maakuntaveroa valtion kautta (AA 17.3.2018).

 

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen Helsingin piirin puheenjohtaja ja varavaltuutettu, joka ei harrasta eturyhmäpolitiikkaa.

PS. Soininvaaran tarkoitus on sinänsä jalo, mutta keinot väärät. Kuntalaisten piiloverottaminen kuntalaisten hyväksi on väärin.

AmosAhola

Olen 38-vuotias ohjelmistotuotannon diplomi-insinööri, jolla on takana 10 vuotta suomalaisessa teollisuuskonsernissa sekä parissa ohjelmistostartupissa. Viimeisten hallitusten kyvyttömyys vähentää työttömyyttä muuten kuin julkissektorille työllistämällä sai minut mukaan politiikkaan ja Liberaalipuolueen aktiivijäseneksi. Suomi on todella syvällä suossa, ja ihmettä ei ole varaa enää odottaa. Liberaalipuolueen Helsingin piirijärjestön puheenjohtaja, varavaltuutettu: amos.ahola@liberaalipuolue.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu