Kuntien yhdistäminen on parempi vaihtoehto maakuntauudistukselle

Tällä hetkellä näyttää vahvasti siltä, että maakuntavaalit vähintään siirretään syksyltä keväälle järjestettäväksi eduskuntavaalien kanssa samaan aikaan. On myös mahdollista, että sote- ja maakuntauudistus kaatuu kokonaan, ellei sitten hallitus osta ääniä puolelleen RKP:ltä helikopterilla ja päivystyksellä (HS 28.04.2018).

Jos uudistus kaatuu, pienten ja ikääntyvien kuntien sotehaasteet eivät ole kuitenkaan häviämässä minnekään: Mitä jos Helsingistä, Espoosta ja Vantaasta tehtäisiin oma sote-maakunta? Rutiköyhä Hanko on jo nyt pulassa, terveys­keskuksen patja­varastosta oli tehtävä toimisto (HS 29.04.2018).

On tärkeää tiedostaa, että ehdotettu sote- ja maakuntauudistus on sisällöltään saattohoitoa kuoleville kunnille, eikä sen ensisijaiset ajurit ole kansanterveydellisiä eivätkä edes taloudellisia. Mielestäni uudistuksia pitäisi tehdä kansalaisia varten, eikä hallintorakenteita, siispä en ole suruissani jos uudistus kaatuu.

Tällöin saattohoidolle tarvitaan vaihtoehto, ja itse ehdotan kuntien yhdistämistä.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että kunnat, jotka eivät saa talouttaan kuntoon, yhdistetään naapurikuntiin, kunnes syntyy riittävän elinvoimaisia kokonaisuuksia jotka kykenevät seisomaan omilla jaloillaan. Saattaa olla, että tällä metodilla koko esim. Uusimaa olisi lopulta yhtä kuntaa, toteuttaen kansanterveydelliset ja taloudelliset tavoitteet ilman ylimääräistä hallintoporrasta ja massiivisia alueellisia tulonsiirtoja.

Tämä toki tarkoittaisi merkittävästi nykyistä pienempää määrää kuntapoliitikkoja, mutta tästäkin on vaikea olla pahoillaan.

 

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen Helsingin piirin puheenjohtaja ja varavaltuutettu, jonka mielestä karttaan piirretyt rajat eivät ole ikuisia.

AmosAhola

Olen 38-vuotias ohjelmistotuotannon diplomi-insinööri, jolla on takana 10 vuotta suomalaisessa teollisuuskonsernissa sekä parissa ohjelmistostartupissa. Viimeisten hallitusten kyvyttömyys vähentää työttömyyttä muuten kuin julkissektorille työllistämällä sai minut mukaan politiikkaan ja Liberaalipuolueen aktiivijäseneksi. Suomi on todella syvällä suossa, ja ihmettä ei ole varaa enää odottaa. Liberaalipuolueen Helsingin piirijärjestön puheenjohtaja, varavaltuutettu: amos.ahola@liberaalipuolue.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu