Puolueiden varallisuus on kansalta varastettu

Tutkimus: Puolueita lähellä olevissa säätiöissä miljardiomaisuus – ”piiloon jää yhä suuri määrä puolueiden omaisuusjärjestelyjä ja tukilähteitä” (IS 21.5.2018) ei pitäisi tulla kenellekään yllätyksenä. Jostain syystä artikkeli ei laske mukaan SDP:tä lähellä olevien ammattiliittojen omaisuutta, eli ainakin 2,5 miljardia euroa (AA 19.11.2015). Tämä vuokralaisten selkänahasta yleishyödyllisyyden varjolla kerätty varallisuus muunnetaan mahdollisesti lähitulevaisuudessa likvidimpään muotoon kun Valtakunnallinen vuokratalo-osuuskunta aikoo listautua pörssiin (Yle 21.5.2018).

Puolueet ja niitä lähellä olevat yhdistykset ja säätiöt ovat historiassa keränneet varallisuutta mitä kyseenalaisimmin keinoin, esim. Puolueet kunnan kukkarolla: käsikirjoitus (Yle MOT 22.4.2013):

"Talo on osa Vantaalle jo vuosikymmeniä sitten rakennettua paikallista puoluerahoituskuviota. 
Se toimii näin. Kaupungin päättäjät, siis poliittiset puolueet, päättävät mistä kaupunki vuokraa tiloja. Kokoomuksen vuokratulo kaupungilta on nykyään noin 50 000 euroa vuodessa. Vasemmistoliitto saa kaupungilta päiväkodin vuokrina 30 000 euroa vuodessa. Tikkurilan demarien tiloista kaupunki maksaa melkein 280 000 euroa vuodessa.

Kuvio tunnetaan, koska paikallislehti Vantaan Sanomien toimittaja Risto Hietanen paljasti 90-luvun lopussa, että osa puolueista peri takavuosina kaupungilta ylivuokria."

Kepuleilla tilanne meni niin pahaksi, että puolueessa ei ole enää pitkään aikaan ymmärretty miltä osin puolueen taskut eroavat omista: Kaksi kuukautta riitti – Nuorisosäätiön hallituksen uusi puheenjohtaja eroaa (Yle 15.05.2018), mutta niin kauan kuin edes osa tuloista meni puolueen hyväksi eikä poliisin sireeni ulvonut niin toiminnan annettiin jatkua. 

Kokoomuksella tilanne on aivan vastaava: Vantaan voimapoliitikkoa Tapani Mäkistä epäillään korruptiosta – HS selvitti, mitä merkittäviä päätöksiä kaupunki teki talousrikosepäilyn aikana (HS 4.4.2018)

 

Yksittäistapauksista ei ole kyse, sillä maamme eduskuntapuolueet ovat jo vuosikymmeniä keskittyneet sementoimaan omaa asemaansa keräämällä yhdistyksilleen ja säätiöilleen varallisuutta, jolla vaalit voitetaan. Samoja keinoja käytetään myös henkilökohtaisen omaisuuden kartuttamiseen, mutta ajat ovat siinä suhteessa muuttuneet, että häkkikin heilahtaa välillä.

 

Tämä ei kuitenkaan riitä, vaan mielestäni maa tarvitsee laajempaa yhteiskunnallista keskustelua siitä, että onko puolueiden vaurastuminen ylipäätänsä maan kokonaisedun mukaista, ja jos ei, miten sitä on syytä suitsia.

 

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen Helsingin piirin varapuheenjohtaja ja varavaltuutettu, jonka mielestä Suomi ei ole maailman vähiten korruptoitunut maa.

AmosAhola

Olen 38-vuotias ohjelmistotuotannon diplomi-insinööri, jolla on takana 10 vuotta suomalaisessa teollisuuskonsernissa sekä parissa ohjelmistostartupissa. Viimeisten hallitusten kyvyttömyys vähentää työttömyyttä muuten kuin julkissektorille työllistämällä sai minut mukaan politiikkaan ja Liberaalipuolueen aktiivijäseneksi. Suomi on todella syvällä suossa, ja ihmettä ei ole varaa enää odottaa. Liberaalipuolueen Helsingin piirijärjestön puheenjohtaja, varavaltuutettu: amos.ahola@liberaalipuolue.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu