Milloin kannattaa rakentaa yli tarpeen?

"Ei ole tervettä" – Kerrostaloasuntoja rakennetaan jo yli tarpeen (KL 31.5.2018) on valitettavasti maksumuurin takana, mutta jo pelkästään otsikkoa voi mutustella hetken. Mitä oikeastaan tarkoittaa "yli tarpeen?"

Olen aikaisemmin kirjoittanut, että on tarkoituksenmukaista kouluttaa sopiva määrä ihmisiä työttömiksi (Työttömyysasteen pitäisi sanella koulutusmäärät, AA 30.5.2016) – se pitää palkat kurissa, ja huolehtii siitä että tekijöitä löytyy hankalampiinkin sijainteihin.

Kannattaisiko samalla logiikalla rakentaa asuntoja niin paljon, että osa jäisi tyhjilleen? 

Joissakin tilanteissa kyllä – oletetaan mielikuvituskaupunki Kardemumma, jossa valtaosa asunnoista on yksityisten tahojen omistamia, ja jossa kaupunki maksaa merkittävän osan asukkaiden vuokrista.

Jos Kardemumman kaupunki rakentaisi niin paljon asuntoja kuin kynnelle kykenisi, ja myisi niitä omakustannehintaan (edit 13.8.2018: tai markkinahintaan) sitä mukaa pois kun ostajia löytyisi. Tämä laskisi Kardemumman kaupungin vuokratasoa kauttaaltaan, ja sitä kautta julkisia menoja – vaikka kourallinen asuntoja jäisi tyhjilleen ja myymättä, niin tappiot eivät olisi merkittäviä verrattuna säästöihin.

Helsinki eroaa Kardemummasta vain siinä, että asumisen tuet tulevat valtiolta, eikä kaupungilta. Näin kaupunki pääsee rahastamaan niukkuudella – kannatan asumisen tukien siirtämistä valtiolta kuntien harteille, ja mielestäni siirtymäajan jälkeen niistä on syytä luopua kokonaan.

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen Helsingin piirin varapuheenjohtaja ja varavaltuutettu, jonka mielestä julkisen sektorin tarkoitus ei ole tuottaa voittoa.

AmosAhola

Olen 38-vuotias ohjelmistotuotannon diplomi-insinööri, jolla on takana 10 vuotta suomalaisessa teollisuuskonsernissa sekä parissa ohjelmistostartupissa. Viimeisten hallitusten kyvyttömyys vähentää työttömyyttä muuten kuin julkissektorille työllistämällä sai minut mukaan politiikkaan ja Liberaalipuolueen aktiivijäseneksi. Suomi on todella syvällä suossa, ja ihmettä ei ole varaa enää odottaa. Liberaalipuolueen Helsingin piirijärjestön puheenjohtaja, varavaltuutettu: amos.ahola@liberaalipuolue.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu