Joukkoistamista eduskunnan kulukorvauksiin

Anna Kontulan ketju twitterissä herätti kosolti keskustelua monine rönsyineen, ja kuvaliitteenä eräs niistä. En tietenkään kannata lisäbyrokraattien palkkaamista yhtään mihinkään hommaan, mutta toisaalta nykyjärjestelmäkään ei ole aukoton:

"Kansanedustajan palkkion ohella edustajalle maksetaan joka kuukauden 15. päivä kulukorvaus, joka on tarkoitettu kansanedustajan tehtävästä aiheutuvien kustannusten maksamiseen. Kulukorvaus on verotonta. Valiokuntakokouksista ei makseta erillisiä kokouspalkkioita. Myöskään yö- ja viikonloppuistunnoista ei edustajalle makseta lisäpalkkiota.

Edustajan kotipaikasta riippuen hän saa kulukorvausta 30 prosentin (986,81 euroa), 40 prosentin (1 315,75) tai 55 prosentin (1 809,15) mukaan. Edustajalle, joka on valittu muusta kuin Helsingin tai Uudenmaan vaalipiiristä, suoritetaan kulukorvaus 40 prosentin mukaan laskettuna."

 

Kontulan mukaan moni kansanedustaja haluaisi siirtyä kuittijärjestelmään, ja itsellenikin se sopisi, sillä pidän todennäköisenä että ainakin osalla edustajista kulut alittavat nykyisten kulukorvausten määrät.

Ehdotan, että toteutamme tämän niin, että kansanedustajat hakkaavat kuittinsa matkalaskujärjestelmään aivan kuten tavalliset yksityisen sektorin kuolevaiset, ja kuitit tulevat julkiverkkoon kenen tahansa luettavaksi – näin päivälehdet tekevät byrokraattien työn ilmaiseksi.

 

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen Helsingin piirin varapuheenjohtaja ja varavaltuutettu, joka hakkaa säännöllisesti kuitteja järjestelmään, koska muuten kuluja ei korvata.

AmosAhola

Olen 38-vuotias ohjelmistotuotannon diplomi-insinööri, jolla on takana 10 vuotta suomalaisessa teollisuuskonsernissa sekä parissa ohjelmistostartupissa. Viimeisten hallitusten kyvyttömyys vähentää työttömyyttä muuten kuin julkissektorille työllistämällä sai minut mukaan politiikkaan ja Liberaalipuolueen aktiivijäseneksi. Suomi on todella syvällä suossa, ja ihmettä ei ole varaa enää odottaa. Liberaalipuolueen Helsingin piirijärjestön puheenjohtaja, varavaltuutettu: amos.ahola@liberaalipuolue.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu