Kuivuus paljastaa maataloustukien järjettömyyden

Debatoimme SuomiAreenassa aiheesta Maataloustuet: huoltovarmuutta vai maalaisromantiikkaa, mutta eräs kulma jäi silloin käsittelemättä. Maataloustukia perustellaan pääosin huoltovarmuudella, mutta vaikutus voi olla täysin päinvastainen: Kuivuus piinaa peltoja: Syksyllä voi olla edessä teurastuksia, jos rehu ei riitä – "Tilanne voi mennä aika vaikeaksi (Yle 21.7.2018), Kuivuus tuo katovuoden (SSS.fi, 21.7.2018)

Maailman avokätisimmässä maataloustukijärjestelmässämme (kuvaliite) maksetaan tukea peltojen pinta-alan mukaan, eikä tuotetun sadon mukaan, siispä suomalaisilta viljelijöiltä ovat puuttuneet kannustimet kehittää viljelyä mahdollisimman tuottavaksi. Vaikka Hollanti on myös EU:n maataloustukijärjestelmän piirissä, heidän kansalliset tukensa ovat merkittävästi suomea pienempiä, ja he ovat ymmärtäneet katsoa seuraavaa palkkakuittia pidemmälle:

Hollanti ruokkii maailmaa valtavin sadoin – vaikka maa on pikkuinen, tiheästi asuttu ja muistuttaa tilkkutäkkiä (HS 3.7.2018)

ja he myös avoimesti kritisoivat nykyistä tukijärjestelmää:

Dutch take aim at sacred cow subsidies (Politico, 7.5.2017)

Hollannin pinta-ala on noin kymmenesosa Suomesta, mutta sen maataloustuotteiden vienti on satakertainen (!) Suomeen verrattuna. Vaikka kuivuus tietysti kirpaisee sielläkin, on ainakin kasvihuoneviljely on huomattavasti helpompi saada toimimaan myös kuivina kausina. Veden käyttö on vähentynyt jopa 90 prosenttia . Hollannin Westlandissa 80 prosenttia viljellystä maasta on kasvihuoneita. (This tiny country feeds the world. National Geographic, September 2017)

 

Pinta-alaan perustuva maataloustuki siis ampuu siis huoltovarmuutta jalkaan, jos maksaisimme tukea vain tuotetusta sadosta (tai emme lainkaan), maanviljelijöillä olisi kannustimet saada satoa aikaiseksi säällä kuin säällä.

 

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen Helsingin piirin varapuheenjohtaja, jonka mielestä kaikenlaiset yritystuet, mukaan lukien maataloustuet, ovat fataali virhe.

 

PS. kannustan lukemaan National Geographicin artikkelin: 

https://www.nationalgeographic.com/magazine/2017/09/holland-agriculture-…

Artikkelissa on myös lisää erittäin nättejä kuvia.

AmosAhola

Olen 38-vuotias ohjelmistotuotannon diplomi-insinööri, jolla on takana 10 vuotta suomalaisessa teollisuuskonsernissa sekä parissa ohjelmistostartupissa. Viimeisten hallitusten kyvyttömyys vähentää työttömyyttä muuten kuin julkissektorille työllistämällä sai minut mukaan politiikkaan ja Liberaalipuolueen aktiivijäseneksi. Suomi on todella syvällä suossa, ja ihmettä ei ole varaa enää odottaa. Liberaalipuolueen Helsingin piirijärjestön puheenjohtaja, varavaltuutettu: amos.ahola@liberaalipuolue.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu