Mitä on liberaali kansalaistottelemattomuus?

Vihreä Liitto sai lähtölauksensa Koijärvi-liikkeestä vuonna 1979 jossa aktivistit mm. lukitsivat itsensä kettingeillä puskutraktoreihin, joka sai aikaan mukavan mediareaktion. Osallistujille napsahti sakkoja, mutta historian valossa hanke oli onnistunut – Koijärvi on nykyään luonnonsuojelualue, ja vihreät ovat Suomen neljänneksi kannatetuin puolue.

Oswald Spengler kirjoitti 1900-luvun taitteessa näin:

“The press today is an army with carefully organized weapons, the journalists its officers, the readers its soldiers. The reader neither knows nor is supposed to know the purposes for which he is used and the role he is to play.”

Sittemmin nämä joukkotuhoaseet on luovutettu myös kansalle – sosiaalisen median aikakaudella ei tarvitse leiriytyä viikoiksi suolle, eikä ripustaa kettinkejä kaulaansa, vaan parin minuutin itse kuvattu video riittää, ja mahdollisista nippusiteistä saa jopa lisäpisteitä.

Historian ja ajan hengen valossa Aino Pennasen Carpe diem oli siis täysin rationaalinen veto, jos ei puolueen, niin ainakin hänen oman kannatuksensa nostamiseksi. 

Häntä on verrattu jopa Rosa Parksiin, jonka rohkeus vuonna 1955 johti lopulta rotuerottelun lopettamiseen Yhdysvalloissa. Toisaalta, hänen kansalaistottelemattomuuttaan on puolusteltu myös sillä, että natsien keskitysleirien vartijat olisivat voineet sitä harrastaa enemmänkin, ja että homous dekriminalisoitiin Suomessa vasta 1971.

 

Tällä päivämäärällä olen päättänyt todeta Aino Pennasen puolustajille, että pitäkää tunkkinne.

 

Olen nimittäin itse kansalaistottelemattomuuden puolestapuhuja – jos liikennevalot on ajoitettu päin honkia, niin ole hyvä ja kävele päin punaista jos siltä tuntuu (toki omalla vastuulla ja ensin molempiin suuntiin katsottua). Jos haluat vetää pääsi sekaisin laittomilla huumeilla, niin anna mennä. Jos ravintola haluaa myydä viiniä teekupissa, niin myykööt (HU 29.5.2018).

Kansalaistottelemattomuuden idea on siinä, että tarpeettomia lakeja ei tarvitse noudattaa, joka johtaa siihen että lakeja jossain vaiheessa muutetaan Olaus Petrin periaatteiden mukaisesti.

Sama tavoite on sisäänrakennettu Liberaalipuolueen yleisohjelmaan, joskin pyrimme siihen lainsäädännöllisin keinoin, eikä anarkian kautta:

"Ihminen on lähtökohtaisesti vapaa tekemään mitä tahansa, kunhan kunnioittaa muiden ihmisten vastaavaa oikeutta, eikä aiheuta muille ihmisille vaaraa."

Aino Pennasen protesti oli satojen ihmisten muroihin kusemista (ainakin osittain) itsekkäistä syistä, eikä mikään yhteiskunta voi toimia jos kaikki tekisivät samoin. Subjektiivisia syitä pysäyttää lentoliikenne kyllä piisaa, jos sille tiellä lähdetään – olisiko oikeutettua estää samoilla keinoin lentokoneen lähtö siitä syystä, että lentoliikenne saastuttaa?

 

Toisaalta, elämme jo yhteiskunnassa jossa merkittävä osa populaatiosta kävelee punaisia päin ja käyttää laittomia huumeita (THL.fi, 1.6.2018)

 

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen Helsingin piirin varapuheenjohtaja ja varavaltuutettu, joka ei käytä laittomia huumeita.

PS. Kärnän nuotio on tulkittavissa vaaran aiheuttamiseksi muille.

AmosAhola

Olen 38-vuotias ohjelmistotuotannon diplomi-insinööri, jolla on takana 10 vuotta suomalaisessa teollisuuskonsernissa sekä parissa ohjelmistostartupissa. Viimeisten hallitusten kyvyttömyys vähentää työttömyyttä muuten kuin julkissektorille työllistämällä sai minut mukaan politiikkaan ja Liberaalipuolueen aktiivijäseneksi. Suomi on todella syvällä suossa, ja ihmettä ei ole varaa enää odottaa. Liberaalipuolueen Helsingin piirijärjestön puheenjohtaja, varavaltuutettu: amos.ahola@liberaalipuolue.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu