Suomi on välistävetäjien luvattu maa

Semel-kartelli taksiongelmien syypää (Rauno Jääskeläinen 22.08.2018) antoi hyvää lisävaloa taksien kela-kilpailutuksien taustoihin.

On sinänsä melko helppoa esittää ratkaisuja nykyiseen huonoon tilanteeseen, ja näin teinkin pari kuukautta sitten kirjoituksellani Kuinka Kela-kyydit kannattaisi toteuttaa (AA 3.7.2018). Jääskeläisen kirjoitus on kuitenkin siitä mielenkiintoinen, että se osin selittää miten näin kaaoottiseen tilanteeseen ajauduttiin.

Semel on tyypillinen suomalainen suojatun alan business, noin yhdeksän miljoonan euron liikevaihto, jonka liikevoitto on vaihdellut miljoonan molemmin puolin (Asiakastieto).  Tuotteena Semel tarjoaa taksimittareita, jotka ovat nyt asetettu ehdoksi kela-kyytejä halajaville taksiyrittäjille, ja Semelin omistaa Pro Keskus OY, joka verkkosivujensa mukaan "vastaa Etelä-Savon, Keski-Suomen, Lapin, Pohjois-Karjalan ja Pohjois-Savon maakuntien alueilla järjestettävistä Kela-kuljetuksista."

Jokainen Uberia käyttänyt tietää, että taksimittari on todellisuudessa tarpeeton laite, sillä sama hoituu matkapuhelimellakin, tai viimeistään Jääskeläisen ehdottamalla iZettlellä. Pro Keskus on siis voittamalla kela-kyytien kilpailutuksen kyennyt sementoimaan sekä oman että Semelin aseman alueen virallisena välistävetäjinä.

Onneksi olkoon "voittajille", eli alueen veronmaksajille ja taksiyrittäjille, te nimittäin tämän riemun maksatte. Veronmaksajat huonompana palveluna sekä korkeampina veroina, ja taksiyrittäjät raatajan asemassa.

Jos tätä vyyhteä pitäisi lähteä purkamaan, niin näkisin siihen kaksi vaihtoehtoa – joko Kela irtisanoo sopimuksen sen nojalla että niitä ei ole noudatettu – tähän näyttäisi olevan perusteita: Kela uhkaa neljää taksikeskusta 10 000 euron sakoilla, jos taksin soittaminen kestää liian pitkään tai kyyti myöhästyy (Yle 22.8.2018) ja tekee seuraavan toteutuksen ilman välistävetoporrasta.

Vaihtoehtoisesti alueiden taksikuskit lyövät keskenään kättä päälle, ja kieltäytyvät allekirjoittamasta välitysyhtiön tarjoamaa sopimusta. Tämä johtaa melko pian ylempään.

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen Helsingin piirin varapuheenjohtaja ja varavaltuutettu, jonka mielestä välistävetäjien määrän vähentäminen on itseisarvo.

AmosAhola

Olen 38-vuotias ohjelmistotuotannon diplomi-insinööri, jolla on takana 10 vuotta suomalaisessa teollisuuskonsernissa sekä parissa ohjelmistostartupissa. Viimeisten hallitusten kyvyttömyys vähentää työttömyyttä muuten kuin julkissektorille työllistämällä sai minut mukaan politiikkaan ja Liberaalipuolueen aktiivijäseneksi. Suomi on todella syvällä suossa, ja ihmettä ei ole varaa enää odottaa. Liberaalipuolueen Helsingin piirijärjestön puheenjohtaja, varavaltuutettu: amos.ahola@liberaalipuolue.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu