On aika tyhjentää Veikkauksen pajatso

Veikkauksen roolissa on vakavia ongelmia (KL 6.9.2018) ei sinänsä ole uutinen:

"Viraston lausunnossa muistutetaan, että suomalaiset hävisivät viime vuonna Veikkauksen peleihin noin 1,8 miljardia euroa. Vuonna 2015 tehdyn väestökyselyn mukaan viisi prosenttia pelaajista tuotti puolet suomalaisten rahapelaamisen kokonaiskulutuksesta. Tässä ryhmässä on hyvin paljon työkyvyttömyyseläkkeellä olevia, pitkäaikaissairaita, eläkeläisiä, työttömiä ja lomautettuna olevia, lausunnossa muistutetaan."

Syyn ongelmiin MOT löysi jo vuonna 2011 otsikolla Sala-automaattiyhdistys (MOT 2.5.2011, Lukuvinkki!):

"Johtokunnan valitsee kolmea virkamiestä lukuun ottamatta lähes läpipoliittinen hallitus. Isoimmilla puolueilla on hallituksessa mandaattinsa – myös RAY:n jäsenjärjestöjen edustus punnitaan politiikan kultavaa ´lla. Tämä on tärkeää, koska Suomessa poliittisilla puolueilla on edelleenkin omat eläkeläis-, loma-, raittius-, nuoriso-, terveys ja muut läheisjärjestöt, joiden etua täytyy avustusjaossa valvoa. Samalla pitää vahtia kilpailijoiden järjestöjä, etteivät ne saa liikaa."

Tokihan Ray on nyttemmin yhdistynyt veikkaukseen, mutta kuten Kauppalehti kirjoittaa, sama ongelmien juurisyy on ja pysyy:

"Veikkaus itse puolustaa tiukasti omaa toimintaansa. Yhtiön johdolla on perinteisesti ollut tiiviit suhteet poliittisiin päättäjiin, jotka tukevat Veikkauksen monopoliasemaa puoluekantaan katsomatta."

 

Tälläisen puolueiden suojeluksessa olevan ongelman ratkaiseminen tyhjentämättä koko pajatsoa on hyvin vaikeaa, siispä ehdotan seuraavaa marssijärjestystä:

1)Veikkauksen voitot tilitetään vastaisuudessa kokonaisuudessaan valtiolle.

2)Säädetään välittömäst lailla markkinointikielto, tunnistautumispakko ja pelikoneiden salliminen vain pelisaleissa.

3)Sallitaan ulkomaisten peliyhtiöden pääsy markkinoille lisenssimaksuilla, jotka tilitetään kokonaisuudessaan valtiolle.

4)Lakkautetaan Veikkaus.

5)Perustetaan peliongelmien minimointiin keskittyvä työryhmä sosiaali- ja terveysministeriöön.

 

Kirjoittaja on Liberaalipuoleen Helsingin piirin varapuheenjohtaja ja varavaltuutettu, jonka mielestä jokaisella on halutessaan oikeus pelata, mutta se ei tarkoita, että Veikkauksella on oikeus työntää pelinsä kaikille aisteillesi.

AmosAhola

Olen 38-vuotias ohjelmistotuotannon diplomi-insinööri, jolla on takana 10 vuotta suomalaisessa teollisuuskonsernissa sekä parissa ohjelmistostartupissa. Viimeisten hallitusten kyvyttömyys vähentää työttömyyttä muuten kuin julkissektorille työllistämällä sai minut mukaan politiikkaan ja Liberaalipuolueen aktiivijäseneksi. Suomi on todella syvällä suossa, ja ihmettä ei ole varaa enää odottaa. Liberaalipuolueen Helsingin piirijärjestön puheenjohtaja, varavaltuutettu: amos.ahola@liberaalipuolue.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu