Valtuustoaloite: Vajaakäyttävätkö Stara ja HSY vuokratyökoneitaan?

Kirjoitin toissapäivänä blogikirjoituksen Katutöihin vauhtia Staran yksityistämisellä (AA 11.09.2018) jossa kritisoin sitä, että kaupungissa on käynnissä liian monta tietyötä samanaikaisesti, jolloin mitään niistä ei tehdä ns. täysillä. Seuraavana yönä Helsingin Sanomissa julkaistiin samansuuntainen mielipidekirjoitus: Helsingin keskusta on vaarassa joutua mottiin – Hämeentien remonttia pitää lykätä (HS 12.09.2018).

Toinen asia mitä epäilin oli kaupungin liikelaitoksen Staran työn tuottavuutta, ja kyseenalaistin ylipäätänsä sen, että miksi kaupungin pitäisi omistaa rakennusyritys.

Kirjoitukseni julkaisun jälkeen sain nimettömän yhteydenoton henkilöltä, joka väitti työskentelevänsä alalla, ja osasi kertoa että yritykset mielellään vuokraavat työkoneita ja niihin liittyvän henkilöstön mm. Staralle ja HSY:lle (Helsingin Seudun Ympäristöpalvelut), sillä ne maksavat vuodessa vuokraa 2000 tunnista per työkone, mutta käyttävät koneita pahimmillaan vain 650 tuntia vuodessa.

Vuokraan sisältyy myös polttoainemenot, joka sataa myös vuokrakoneyritysten laariin.

Syväkurkun mukaan optimikäytössä olevia työkoneita käytetään noin 1700-1800h vuodessa, mutta se vaatii työnjohdolta taitoa ja halua, joista jompaa kumpaa tai molempia ei Staralta ja HSY:ltä löydy.

Jos siis näet tietyömaalla käyttämättömän työkoneen ja siihen nojailevan henkilön, niin syy voi mahdollisesti tästä, ja veronmaksaja kuittaa laskun.

Mutta, koska ylläoleva on vain nimettömän tiedonannon varassa, niin pitää tutkia ennen kuin voi hutkia. Tästä syystä tein eilen Helsingin kaupunginvaltuustolle aloitteen, jossa pyydetään vertaamaan Staran ja HSY:n vuokratyökoneiden käyttötunteja verrattuna laskutettuihin, ja selvittämään mahdollisten poikkeamien syyt.

Tällä hetkellä (13.09.2018 17:08) valtuustoaloitteen (kuvaliitteenä) ovat lisäkseni allekirjoittaneet seuraavat kaupunginvaltuutetut:

Asko-Seljavaara Sirpa (Kok)
Hyttinen Nuutti (PS)
Niskanen Dani (Kok)

Kiitos heille tästä.

Jos mielestäsi tämä asia on tutkimisen arvoinen, niin kannustan olemaan yhteydessä kaupunginvaltuutettuusi ja pyytämään allekirjoittamaan valtuustoaloitteen – intoa verorahojen säästöön luulisi löytyvän sekä vasemmalta että oikealta.

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen Helsingin piirin varapuheenjohtaja ja varavaltuutettu, jota korpeaa aina kun yritykset ovat liian hyvin kiinni julkisen sektorin nännissä.

AmosAhola

Olen 38-vuotias ohjelmistotuotannon diplomi-insinööri, jolla on takana 10 vuotta suomalaisessa teollisuuskonsernissa sekä parissa ohjelmistostartupissa. Viimeisten hallitusten kyvyttömyys vähentää työttömyyttä muuten kuin julkissektorille työllistämällä sai minut mukaan politiikkaan ja Liberaalipuolueen aktiivijäseneksi. Suomi on todella syvällä suossa, ja ihmettä ei ole varaa enää odottaa. Liberaalipuolueen Helsingin piirijärjestön puheenjohtaja, varavaltuutettu: amos.ahola@liberaalipuolue.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu