Työmarkkinajärjestöt ovat nykyajan Kekkonen

Urho Kekkonen toimi Suomen tasavallan presidenttinä yhtäjaksoisesti yli 25 vuoden ajan, ja hänet pidettiin vallassa poikkeuslain voimin. Nykypäivänä pidämme kyseistä aikakautta demokratian häpeätahrana, ja se oli myös osasyynä presidentin valtaoikeuksien kaventamiseen vuosituhannen vaihteessa.

Valtaoikeuksien kaventaminen oli mielestäni virhe (AA 8.1.2017), ja olemme maksaneet tästä kalliisti peräjälkeisten toimintakyvyttömien hallitusten muodossa. Vaikka Sipilän hallitus on edeltäjiinsä verrattuna edes vähän yrittänyt, jäivät suuret uudistukset tekemättä. 

Pidän myös todennäköisenä, että hallitus jänistää kaavailemansa irtisanomislain suhteen – tämä siksi, että laki ei välttämättä ole äänestäjien mielestä riittävän merkittävä jotta sen yhteiskunnalliset hyödyt ylittäisivät sen hinnan, eli kalliiden lakkojen aiheuttamat haitat (Yle 30.9.2018).

Tässä suhteessa tilanne on kieroutunut, sillä vaikka uudistus on kohtuullisen mitätön, ammattiliitot ovat valmiita laittamaan maan kiinni pitääkseen kiinni vallastaan. Tämä on mahdollista vain, koska poliittiset lakot voidaan Suomessa maksattaa työnantajalla – tämä on hyvin suomalainen ilmiö (kuvaliite).

Mielestäni työntekijöillä pitää olla täysi oikeus järjestäytyä, ja lakkoilla silloin kuin työnantaja antaa siihen syyn, mutta en hyväksy poliittisia lakkoja työajalla. 

Selvyyden vuoksi, perustuslakiimme on kirjattu "Valtiovalta Suomessa kuuluu kansalle, jota edustaa valtiopäiville kokoontunut eduskunta.". Missään olosuhteissa tätä valtaa ei pidä luovuttaa eduskunnan ulkopuolelle, kuten työmarkkinajärjestöjen tapauksessa on tehty. 

Pidän selvänä, että aivan kuten katsomme nyt taaksepäin Kekkosen aikoihin, tulevat suomalaiset joskus näkemään työmarkkinajärjestöjen vallan häpeätahrana demokratiassa. Kekkosen korjasi aika, mutta työmarkkinajärjestöjen tapauksessa edes aika ei paranna haavoja.

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen Helsingin piirin varapuheenjohtaja ja varavaltuutettu, jonka mielestä Suomessa tarvitaan kansanäänestys työmarkkinajärjestöjen asemasta – vain näin niiden valtaa voidaan vähentää ilman yleislakkoa.

 

AmosAhola

Olen 38-vuotias ohjelmistotuotannon diplomi-insinööri, jolla on takana 10 vuotta suomalaisessa teollisuuskonsernissa sekä parissa ohjelmistostartupissa. Viimeisten hallitusten kyvyttömyys vähentää työttömyyttä muuten kuin julkissektorille työllistämällä sai minut mukaan politiikkaan ja Liberaalipuolueen aktiivijäseneksi. Suomi on todella syvällä suossa, ja ihmettä ei ole varaa enää odottaa. Liberaalipuolueen Helsingin piirijärjestön puheenjohtaja, varavaltuutettu: amos.ahola@liberaalipuolue.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu