Säätiöitä käytetään rakenteellisen korruption työkaluina

PRH haluaa itselleen oikeuden erottaa säätiöiden hallituksia (Yle 1.10.2018) on tuore ulostulo tärkeästä aiheesta. Asia liittyy Matti Koivurinnan kähmintöihin (Kauppaneuvos voittaa aina, MOT 1.10.2018), joka on jatkunut menestyksekkäästi vuosikymmeniä. Nuorisosäätiön tapauksessa leikki vihdoin loppui, mutta liian kauan sitäkin katseltiin sivusta.

Säätiöiden valvonnan lisääminen ei ole uusi ehdotus, siitä löytyy uutisointia vuosien varrelta:

Säätiöiden asuntokaupat ja valvonta kuohuttavat (Yle Areena 10.4.2012)

Säätiöiden valvonta puhuttaa lukijoita (Yle 5.10.2009)

Säätiöiden valvontaa tiukennetaan (Yle 24.9.2004):

"Veroviranomaiset arvioivat, että lakia rikotaan jopa joka viidennessä säätiössä.

TV2:n torstai-iltaisessa Silminnäkijä-ohjelmassa kerrottiin, että säätiöiden verovapaata tuottoa on käytetty muun muassa säätiön hallinnossa toimivien yksityismenoihin."

Google ei valitettavasti löydä juuri kaempaa, koska hakukone löi itsensä läpi vasta noihin aikoihin. Ainakin pari vuosikymmentä on vierähtänyt ilman että säätiöiden väärinkäytösten korjaamiseksi on tehty mitään.

Syy on mielestäni melko selkeä – puolueet käyttävät itsekin säätiöitä varallisuuden keräämiseen, jolloin niiltä ovat hävinnyt motivaatio suitsia niiden toimintaa.

Tämän maan säätiöiden yhteenlaskettu varallisuus oli vuonna 2012 noin 20 miljardia euroa (Matti Viren, 2014), nykyään oletettavasti enemmän. Tätä varallisuutta valvoo käsittääkseni PRH:lla noin kaksi täysipäiväistä henkilöä – ei käy työkuormaa kateeksi.

Yleisesti kannatan julkisten menojen leikkaamista, mutta tässä nimenomaisessa tapauksessa olisin valmis palkkaamaan noihin tehtäviin vaikka 50 nuppia, ja antamaan heille enemmän valtaa väärinkäytösten kitkemiseksi. Arvioisin että tämä maksaisi itsensä takaisin noin viikossa.

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen Helsingin piirin varapuheenjohtaja ja varavaltuutettu, jonka mielestä säätiöitä käytetään yleisesti rakenteellisen korruptiota työkaluina.

AmosAhola

Olen 38-vuotias ohjelmistotuotannon diplomi-insinööri, jolla on takana 10 vuotta suomalaisessa teollisuuskonsernissa sekä parissa ohjelmistostartupissa. Viimeisten hallitusten kyvyttömyys vähentää työttömyyttä muuten kuin julkissektorille työllistämällä sai minut mukaan politiikkaan ja Liberaalipuolueen aktiivijäseneksi. Suomi on todella syvällä suossa, ja ihmettä ei ole varaa enää odottaa. Liberaalipuolueen Helsingin piirijärjestön puheenjohtaja, varavaltuutettu: amos.ahola@liberaalipuolue.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu