Ratkaisuja asuntopulaan

Nordean pääekonomisti: Asuminen on Suomessa kalleinta euromaissa – jotain on pakko tehdä (Yle 13.10.2018) – Kangasharju osuu ehdotuksessaan oikeaan:

"Ratkaisuksi esitän rakentamiseen liittyvien maksujen kuten rakennusten kiinteistöveron, kaavamaksujen ja tonttivuokrien irrottamista kerrosneliöperusteesta, eli tulevaisuudessa maksut eivät kasvaisi kerrosneliöiden mukana, Kangasharju sanoo."

Sama on kirjattu Liberaalipuolueen puolueohjelmaan näin:

"Kiinteistöveron rakennuksiin kohdistuva osa tulee poistaa."

Tämä ei kuitenkaan auta kuin osittain, vielä merkittävämpi uudistus olisi vähentää kaavoittajan valtaa. Elina Lepomäki kertoo kirjassaan Vapauden Voitto näin: "Japanissa säädettiin vuonna 2002 laki, joka vei kunnilta oikeuden rajoittaa yksityisten ihmisten asuntotuotantoa."

Tämä on se hopealuoti mikä tappaisi tämänkaltaisen nimbyilyn: 

Hallinto-oikeus romutti Helsingin päätöksen: 5-kerroksinen talo ei sovi suojellulle pientaloalueelle (HU 12.10.2018) 

Omalle maalleen pitäisi saada rakentaa mitä haluaa, olettaen että maksaa kunnallistekniikan. Samansuuntainen ratkaisu olisi myös sallia kiinteistöjen käyttötarkoitusmuutos ilmoituksella, näin tämäkin tyhjä kiinteistö muuttuisi asunnoiksi:

Kauppatieteilijät haluavat muuttaa omistamansa kerrostalon takaisin opiskelija-asunnoiksi – Kaupunki haraa vastaan ja puolustaa toimistoja (Yle 10.1.2018)

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen Helsingin piirin varapuheenjohtaja ja varavaltuutettu, jonka mielestä niukkuuden poistaminen kannattaa aina.

AmosAhola

Olen 38-vuotias ohjelmistotuotannon diplomi-insinööri, jolla on takana 10 vuotta suomalaisessa teollisuuskonsernissa sekä parissa ohjelmistostartupissa. Viimeisten hallitusten kyvyttömyys vähentää työttömyyttä muuten kuin julkissektorille työllistämällä sai minut mukaan politiikkaan ja Liberaalipuolueen aktiivijäseneksi. Suomi on todella syvällä suossa, ja ihmettä ei ole varaa enää odottaa. Liberaalipuolueen Helsingin piirijärjestön puheenjohtaja, varavaltuutettu: amos.ahola@liberaalipuolue.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu