Jos kannabis laillistetaan, näin sen toteuttaisin

Kanada laillisti kannabiksen – seuraavatko muut maat? Professori: Nykyinen kieltopolitiikka ei ole ollut kovin onnistunutta (Yle 17.10.2018) julkaistiin jo pari viikkoa sitten, ja olen ollut kahden vaiheilla kirjoittaako aiheesta vai ei. 

Keskusteluilmapiiri Suomessa on sen verran huono, että "lukematta paskaa" leima saattaa napsahtaa otsaan melko helposti, siispä kirjoittamalla voi helposti hävitä enemmän kuin voittaa.

Päätin kuitenkin nyt ottaa kynän käteen, alea iact est.

Ensin lyhyt taustoitus, omat havaintoni kannabiksen negatiivisista vaikutuksista perustuvat tuntemieni henkilöiden n. 15 vuoden iässä aloittamaan säännölliseen käyttöön. Valtaosalle heistä kävi kuin kolmannen naisen kappaleessa "Tästä Asti Aikaa" (Ei oo ihme että koulut kesken jäi). Takaisin (työ)elämään he palasivat yksi kerrallaan pitkälle päälle kaksikymppisinä, eikä peruuttamatonta vahinkoa sinänsä ole syntynyt. 

Positiivisia vaikutuksia ei kannabiksella käsittääkseni ole, paitsi että kahden selkävaivaisen ystäväni kokemusten mukaan kipulääkkeenä se toimii verrattain hyvin, sillä sivuvaikutukset ovat ilmeisesti pienemmät kuin monella kaupallisella kipulääkkeellä. Toki en halua ottaa lääkärinviittaa harteilleni, vaan kannustan tutkimaan asian tieteellisellä metodilla, myös monien parantumattomien syöpäpotilaiden (Yle 28.10.2018) mahdolliseksi hyödyksi.

Arvoliberaalille kysymys päihteistä on sinänsä triviaali – mikä oikeus minulla on kieltää joltakin muulta jonkin päihteen käyttö, olettaen että hän ei aiheuta muille haittaa, itse maksaa käytön ja siitä mahdollisesti itselleen aiheutuvat haitat?

Kokemuksieni pohjalta kysymys on samalla kuitenkin myös pragmaattinen – voisiko laillistamisella vähentää vallitsevan lainsäädännön aiheuttamia haittoja, ja samalla lisätä hyötyjä, kuten verotuloja? 

Uskon että näin on. Kannatan siis kannabiksen laillistamista, mutta en missään tapauksessa laizzes-faire lähestymistapaa, sillä uskon sen johtavan liian monen nuoren osittain menetettyyn tulevaisuuteen.

Olennaista on siis huolehtia siitä, että nuoret saavat käsiinsä kyseistä päihdettä nykyistä merkittävästi vaikeammin, samalla kun täysi-ikäisten käyttö ja kauppa saadaan pois harmaan talouden piiristä.

 

Toteuttaisin siis uudistuksen näin (ensimmäinen luonnos):

***

Kannabiksen myynti täysi-ikäisille apteekeista henkilöllisyystodistuksella viihdekäyttöön kerta-annoksina sallittaan, ja myyntihintaa haittaverotetaan merkittävästi. Ostotapahtuma rekisteröidään jälleenmyynnin vaikeuttamiseksi. Olettaen että lääketiede on samaa mieltä, reseptillä kannabista voidaan myydä suurempina määrinä normaalina lääkkeenä normaalin lääkeverotuksen piirissä.

Jos apteekkiannoksia jälleenmyydään tai edelleen luovutetaan alaikäisille, syylliselle napsahtaa tuntuvat sakot ja/tai linnaa.

Kannabiksen myynti viihdekäyttöön siihen tarkoitetuissa yrityksissä sallitaan, sillä ehdolla että annokset käytetään kyseisen yrityksen tiloissa. Yritys saa luvan tähän ilmoituksella. Jos paljastuu että annoksia on valunut yrityksen ulkopuolella, luvat otetaan pois ja tuntuvia sakkoja päälle.

Pienten määrien kotikasvatus sallitaan ilmoituksella, mutta myynti ja edelleen luovuttaminen on kiellettyä. Ilman ilmoitusta toteutettavasta kasvatuksesta rangaistaan nykyistä lainsäädäntöä ankarammin, ja myynnistä tai luovuttamisesta saa tuntuvaa sakkoa ja/tai linnaa.

Suurten määrien kasvattaminen vaatii yrityksen ja luvan saa ilmoituksella, sääntely kuten nykyisissä lääkeyrityksissä.

***

Varaan oikeuden editoida ja parantaa mallia kommentoijien ehdotusten mukaan.

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen Helsingin piirin varapuheenjohtaja ja varavaltuutettu, joka ei käytä kannabista, eikä muita laittomia päihteitä.

PS. Apteekkimonopoli on myös syytä purkaa, mutta tämä on eri keskustelu.

AmosAhola

Olen 38-vuotias ohjelmistotuotannon diplomi-insinööri, jolla on takana 10 vuotta suomalaisessa teollisuuskonsernissa sekä parissa ohjelmistostartupissa. Viimeisten hallitusten kyvyttömyys vähentää työttömyyttä muuten kuin julkissektorille työllistämällä sai minut mukaan politiikkaan ja Liberaalipuolueen aktiivijäseneksi. Suomi on todella syvällä suossa, ja ihmettä ei ole varaa enää odottaa. Liberaalipuolueen Helsingin piirijärjestön puheenjohtaja, varavaltuutettu: amos.ahola@liberaalipuolue.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu