Kunnallinen itsehallinto on samaan aikaan sekä liian vahva että heikko

Kokonaisuuksien hallinta ja ajoitus pettävät Helsingissä (HS 10.11.2018) on mainio esimerkki siitä, kuinka perätilassa vallankäyttö on pääkaupunkiseudulla. Pääväylien bulevardisoinnista voi olla montaa mieltä, mutta se, että korkein hallinto-oikeus voi kumota kaupungin tekemiä itseään koskevia päätöksiä naapurien narinan takia on typerää:

"…kritiikki kohdistui yleisemmin muun muassa siihen, että Helsinki tekee yksittäisenä kuntana päätöksiä ottamatta huomioon niiden vaikutuksia kuntarajojen yli. Jos pääkaupunki ja ainoa suomalainen suurkaupunki aikoo pienentää sisääntuloväyliensä kapasiteettia, se ei ole vain Helsingin asia."

Faktahan on, että yhteistyö ei ole pääkaupunkiseudulla ole toiminut vuosikymmeniin, rakennusoikeutta on jokaisessa kunnassa kaavoitettu liian vähän sillä idealla, että maksukykyiset veronmaksajat saadaan imuroitua omaan kuntaan, ja maksukyvyttömät työnnettyä naapurin harteille.

Myöskin Espoon kolmanneksen lyhyemmät metrolaiturit tulevat jäämään historiaan eräänä typerimmistä päätöksistä ikinä – muutaman kymmenen miljoonan euron säästöllä niistettiin 5 miljardin euron investoinnin kapasiteetistä kolmannes pois. Tämänkin päätöksen takana on kuntarajojen yli pelaaminen.

Se, että KHO sanoo että Helsingin pitäisi ottaa naapurit enemmän huomioon ei paranna ongelmaa, vaan pahentaa sitä. Kunnanvaltuustot hierovat jo karvaisia käsiään, ja odotettavissa on mm. seuraavanlaisia ehdotuksia: Jos Helsinki haluaa bulevardisoida osan länsiväylää, Helsingin pitää maksaa Espoon tulevat liityntäbussilinjat.

Seuraavan eduskunnan tehtävä on mielestäni lopettaa tämä pelleily, ja yhdistää Helsinki, Espoo, Vantaa ja Kauniainen. Jätän perustuslakioppineiden tehtäväksi selvittää miten tämä on käytännössä mahdollista (vaatiiko perustuslakimuutoksen vai ei).

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen Helsingin piirin varapuheenjohtaja ja varavaltuutettu, jonka mielestä aluepolitiiikka on maan kokonaisedun vastaista.

AmosAhola

Olen 38-vuotias ohjelmistotuotannon diplomi-insinööri, jolla on takana 10 vuotta suomalaisessa teollisuuskonsernissa sekä parissa ohjelmistostartupissa. Viimeisten hallitusten kyvyttömyys vähentää työttömyyttä muuten kuin julkissektorille työllistämällä sai minut mukaan politiikkaan ja Liberaalipuolueen aktiivijäseneksi. Suomi on todella syvällä suossa, ja ihmettä ei ole varaa enää odottaa. Liberaalipuolueen Helsingin piirijärjestön puheenjohtaja, varavaltuutettu: amos.ahola@liberaalipuolue.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu